Belföld

Felemelnék a művi meddővé tétel korhatárát

Várhatóan július elsejéig módosítják a művi meddővé tétel törvényi szabályozását. Napilapok információi szerint a beavatkozást továbbra sem tiltanák meg, a műtét elvégzésének alsó korhatárát azonban 18-ról 26 évre emelnék.

A Magyar Nemzet és a Népszabadság információi szerint július elsejéig megszülethet a művi meddővé tételről szóló új jogszabálytervezet, amelynek államigazgatási egyeztetése mostanában folyik. Az új törvény megalkotása azért különösen sürgős, mert az Alkotmánybíróság döntése értelmében elsejétől a jelenlegi szabályozás hatályát veszti, azaz valamennyi nagykorú korlátozás nélkül kezdeményezhetné saját maga meddővé tételét. Ráadásul az AB döntése után kikerült a törvényből az a rendelkezés, amely előírta, hogy cselekvőképtelen emberek esetében a beavatkozáshoz gyámhatósági hozzájárulásra van szükség. Így az értelmi fogyatékosok védelem maradtak.

A Népszabadság információi szerint a módosítás egyik legfontosabb eleme, hogy a műtét elvégzésének alsó korhatárát 26 évben szabnák meg.

A művi meddővé tétel szabályozását az Alkotmánybíróság tavaly azért semmisítette meg idén július elsejei hatállyal, mert az eddigi törvényi szabályozás szerint csak akkor lehetett művi meddővé tételt végrehajtani, ha az érintett nő betöltötte a 35. életévét és van már három elő gyermeke. Ezzel az alkotmánybírák szerint sérült az önrendelkezési jog.

A július elsejéig még alkalmazható gyakorlat szerint, ha egy nő kéri a műtétet, és megfelel a jogi feltételeknek, az orvos nem mérlegelhet: ha a páciens kifizeti a beavatkozás költségeit, a műtétet végrehajtják. Kikötés viszont, hogy a kérelem és a beavatkozás között három hónapnak kell eltelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik