Belföld

Lehet-e Fidesz Orbán nélkül?

A második fordulót követően a Fidesz vezetésén belül és a szimpatizánsok között is egyre erősebb az Orbán-ellenes hangulat. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint normális, hogy egy vereség után csökken a pártelnök népszerűsége, kérdéses azonban, félre áll-e Orbán Viktor, és ha igen, megmaradhat-e a Fidesz néppártnak.

Nem drasztikus visszaesés

A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint egy választási vereség után törvényszerűen visszaesik a középmezőnybe az ellenzékbe került párt vezetője, ez történt 1994-ben és 1998-ban is. „Ez alól éppen Orbán Viktor volt kivétel 2002-ben, mert azt kommunikálta, hogy két nyertes van. Ekkor 55 százalékpontra növelte népszerűségét, később ez azonban csökkent” – mondta Závecz Tibor. A szakértő hozzátette: Orbán három százalékpontos visszaesése nem drasztikus, az viszont nagy csúszás, hogy a mezőny utolsó negyedébe került. „Orbán népszerűségvesztése a győzteshez igazodás egyszerre érvényesült, ezért kerülhetett ennyire hátra: hiszen az addig mögötte levők előrébb léptek” – hangsúlyozta Závecz Tibor. Mint mondta, ha Orbán lemond és háttérbe szorul, népszerűsége valószínűleg ezen a szinten marad. Ha azonban ismét főszerepet vállal, és kritikus hangja találkozik az emberek véleményével, maga mögé tud sorakoztatni újabb rétegeket, ismét előrébb léphet a listán. Az sem kizárt, hogy még lejjebb csúszik, Závecz Tibor szerint azonban erre kevés az esély.

Orbán Viktor népszerűsége soha nem látott mélyponton van: a Szonda Ipsos felmérése szerint az egykor az élmezőnyben szereplő politikus most – a Fidesz vezérkarának társaságában – az utolsó negyedben kapott helyet. Igaz, számszerűen csak három százalékpontot csúszott, de a 22 felsorolt politikus közül csak a 18. lett, mindössze eddig sem túl népszerű párttársait (Deutsch-Für Tamás, Kövér László, Rogán Antal és Áder János) sikerült megelőznie. Nagy riválisa, Gyurcsány Ferenc ugyanakkor 57 százalékponttal a második helyre verekedte fel magát, közvetlenül Szili Katalin mögé, megelőzve Dávid Ibolyát és Sólyom Lászlót.

Ráadásul a párt egyes prominensei is mind több helyen hangoztatják, a választási kudarcért a pártelnök tehető felelőssé, és jobb lenne, ha félreállna. Az internetes politikai fórumokra érkező üzenetek is azt sugallják, a Fidesz szimpatizánsai körében is megingott Orbán eddig kikezdhetetlen presztízse.

Lehet választást nyerni Orbánnal?

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a népszerűségvesztés normális, ám rengeteg kérdést vet fel. „A nemzetközi példák alapján általában már az első, de a második választási vereség után mindenképpen illik lemondani a pártvezetőknek. A népszerűségvesztés normális, és joggal merül fel a kétely, lehet-e választásokat nyerni Orbán Viktorral” – mondta Fricz Tamás a FigyelőNetnek. A politológus hozzátette: azt mindenki belátja, hogy a kampány teli volt hibákkal – Mikola előtérbe tolásától a Budapest Minisztérium ötletén át a pártelnök szerepléséig a kormányfőjelölti vitán – amelyekben Orbán mind nagyban szerepet játszott. A politológus azonban hangsúlyozta: egyelőre nincs alternatívája Orbán Viktornak, de négy év alatt nagy változások mehetnek végbe a pártban, jöhetnek új arcok is. „Van min tépelődnie most a pártnak” – foglalta össze Fricz Tamás.

Kiszámíthatatlan, hogy dönt majd a kongresszus

Egyetért ezzel Kumin Ferenc is. A politológus szerint sem látszik jelenleg senki, aki hasonló felelősséggel és képességekkel át tudná venni a Fidesz vezetését, bár nem kizárt, hogy van ilyen személy. A Fidesz kongresszusán – ígérete szerint – Orbán Viktor beadja lemondását, kérdéses azonban, erre hogy reagálnak majd párttársai. „Nem lehet megmondani, mi lesz a kongresszuson, marad-e az Orbán-ellenes hangulat. Most, az első héten még dúlnak az indulatok, amelyek addig lehiggadhatnak. Orbán bizonyos megnyilvánulásai ugyanakkor (például Mikola István mentegetése), újra felkorbácsolhatják ezeket a szenvedélyeket” – véli Kumin Ferenc. A politológus szerint az Orbán-kultuszt súlyos csapás érte, és a mostani vereséggel sok támogatót vesztett a párt.

Két út van

Mindkét politológus két forgatókönyvet tud elképzelni. „A Fidesz helyét kell elsősorban meghatározni a politikai palettán, hogy milyen erejű pártként kíván politizálni a jövőben. Egy erős néppárt nem biztos, hogy sikeres lehet a jelenlegi pártelnökkel. Orbán Viktor karizmatikus politikus, aki sok embert meg tud mozgatni, de most láthattuk, ennek megvannak a határai. Megoldás lehet egy erős, szervezett, de szűkebb bázisra alapozó párt létrehozása. Ez úgy gondolom, a jelenlegi pártvezetésből akár Áder Jánossal is működhetne” – véli Fricz Tamás. Kumin Ferenc szerint elképzelhető egy 30 százalékos párt Orbán Viktor vezetésével, a keménymagra alapozva, de lehetséges, hogy fennmarad a néppárt, ehhez azonban új vezetőre van szükség. „Erről csak Orbán Viktor tud dönteni” – mondta Kumin Ferenc.

Orbán, a megújulás gátja

Orbán Viktor jelenleg a Fidesz megújításának legalább annyira akadálya, mint előmozdítója Török Gábor szerint. „Talán egy, az MSZP-ből vett példával szemléltethető mindez: 1998 után Horn Gyula is egyre inkább az MSZP megújulásának gátjává vált. Aligha valószínű, hogy azok, akik 1998-ban a Fideszre szavaztak, valaha meggyőzhetők lettek volna arról, hogy Hornra adják voksukat legközelebb – márpedig az MSZP győzelméhez egykori Fidesz szavazók átpártolása kellett” – mondta a politológus a FigyelőNetnek. Török Gábor hozzátette: Orbán Viktor politikusi kvalitásait nem szabad alábecsülni, képes a megújulásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik