Belföld

Kuncze: 20-25 fős lesz a frakció

Az SZDSZ elnöke elégedett pártja választási szereplésével, és a koalíció győzelmére számít. Az új kormány legfontosabb feladatának azonban egy szigorú és következetes gazdaságpolitika véghezvitelét tartja. Az FN interjúja Kuncze Gáborral.

Nagyon szép eredményt értek el az első fordulóban. Az MSZP-vel rendkívül gyorsan megegyeztek a második fordulós szövetségről. Nem gondolja, hogy magyarázattal kell szolgálnia a liberális szavazóknak? Hiszen sokan azért szavaznak önökre, mert az MSZP nem elfogadható.

Azzal kampányoltunk, hogy rajtunk múlik, milyen kormány alakul, rajtunk múlik, hogy visszajönnek-e a konzervatívok. A szavazóink ezt megértették, és nagyobb számban szavaztak ránk, mint 1998-ban, és nagyobb arányban, mint 2002-ben. Vagyis azt akarják, hogy a koalíció folytassa munkáját, és liberálisabb irányba menjen a kormány. Mindkét igénynek az felel meg, ha a második fordulóban a jelöltjeink – az MSZP jelöltjei és az SZDSZ állva maradt jelöltjei – jól szerepelnek. Így azt kérjük, hogy támogassák őket, mert az SZDSZ ettől még erősebb lesz, a koalíció megmarad, az SZDSZ pedig képviseli a liberálisokat.

Elégedett a hat és fél százalékos első fordulós eredménnyel? A választások előtt a nyolc százalék volt a kitűzött cél.

Az egy ambíciózus cél volt, annak érdekében, hogy a szavazóink lássák, nem a parlamentbe jutás a tét. Úgy látom, ez egy furcsa és érdekes választás volt. Átment az az üzenet, hogy rajtunk múlik, és ezért ránk szavaztak. De ugyanakkor eljutott az az üzenet is, hogy osszák meg a szavazatokat, és egyéniben a szocialistákat támogassák. Az eddigi választások közül először történt meg, hogy listán több szavazatot kaptunk, mint egyéniben. Eddig ez mindig fordítva volt. Összességében tartottuk vidéken a pozícióinkat, Budapesten pedig erősíteni tudtunk.

Mire számít a második forduló után? Hány mandátummal számol az SZDSZ?

Az országos listáról 12-14 mandátummal lehet kalkulálni, ezenkívül négyet már szereztünk a területi listákról, és áll hét jelöltünk. Tehát maximum 25 lehet. Szerintem 20 és 25 közötti létszámú lesz a frakció. Ha a Fidesz szerdai üzenete, hogy „szavazzatok ránk, és majdcsak lesz valami” sok szavazót távol tarthat. Ebben az esetben minden egyéni jelöltünk győzhet.

Mi volt az alku tárgya? Az 55-3 arányú visszalépés nem éppen kedvező. Mit kapnak érte? Milyen ígéretet kaptak cserébe?

Mi úgy számoltunk, hogy ahol 20 százaléknál nagyobb volt a különbség a szocialista jelölt javára, ott visszaléptettük a jelöltünket, mert ott neki van nagyobb esélye a második fordulós győzelemre. Ez nem egyszerű matematika, hogy összeadjuk a két szavazatot és bárki tud győzni, aki állva marad. Olyan megállapodásra törekedtünk, amely maximalizálja a mandátumok számát. Azt azonban természetesnek tekintjük, hogy ahol a polgármesterünk lépett vissza, ott ősszel az önkormányzati választásokon az MSZP nem indít majd ellenjelöltet.

Melyek azok a sarkalatos pontok, amelyekből nem engednek egy esetleges koalíciókötéskor? Egészségügyi tárca? Gazdasági tárca? Egykulcsos adó? Liberális főpolgármester?

Az SZDSZ egy részletesen kidolgozott programmal rendelkezik, ebből négy területet emeltünk ki a kampányunkban: az egészségügy reformját, a közigazgatás, az adórendszer, valamint a szociálpolitika átalakítását. Ezt tudjuk vinni a koalícióba. Mi ahhoz ragaszkodunk, hogy történjen végre valami ezeken a területeken. Csak a koalíció kedvéért nem megyünk bele a koalícióba. Meggyőződésünk, a választóink elvárják, hogy minél több elemet érvényesítsünk a programunkból. A koalíció a kompromisszumokról is szól, de elvtelen kompromisszumokba nem megyünk bele.

Az egykulcsos adóra vonatkozó elképzelésük alapvetően ütközik az MSZP elképzeléseivel. Végig tudják vinni?

Nem az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kell versenyeznie egymással: Magyarországnak kell versenyeznie a környező országokkal a befektetőkért. Ha azt akarjuk, hogy Magyarország a térség gazdasági és pénzügyi központja legyen, akkor olyan megoldásokat kell alkalmaznunk, amelyek a szomszédos országokat vonzóvá tették. Ezért mondjuk azt, hogy teremtsük meg annak a feltételeit, hogy a ciklus során valamikor bevezethessük az egykulcsos adót. Nem látunk ennél jobb eszközt.

Az egészségügyireform-tervüket megvalósíthatónak tartja úgy, hogy nem az SZDSZ-é lesz a tárca?

Nem beszélek pozíciókról, sem személyekről. Mi az egészségügy átalakítását tartjuk fontosnak. Természetesen van programunk, és jelöltünk is a pozícióra.

Ön koalícióval számol, vagy esélyesnek tartja, hogy az MSZP egyedül szerzi meg a többséget? Ebben az esetben számolna koalíciós felkéréssel?

A matematika sok mindent elbír, de ezzel a verzióval most nem érdemes foglalkozni. Úgy látom, a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy nem lesz olyan párt, amely abszolút többséget tud szerezni, vagyis a várható győztes koalícióra kényszerül. De egy stabil demokráciában – és én Magyarországot ilyennek tartom –, aki egyedül többséget szerez, az egyedül kormányoz.

Az államháztartás rossz helyzetben van. Ön egyetértett azzal, hogy az államháztartási hiányt csak az első forduló után hozzák nyilvánosságra? Orbán Viktor azzal vádolja a koalíciót, hogy ezzel becsapta a választókat.

A pénzügyminiszter a törvényes időpontban hozta nyilvánosságra az adatokat. Ezek egyébként ismertek voltak a választást megelőzően is, ha máshonnan nem, például a piac beárazta őket. Az adat megismerése semmilyen változást nem okozott sem a forint árfolyamában, sem a tőzsdén. A Fidesz most megpróbál mindenfajta gazdasági válság rémével fenyegetni, és ezt abból vezeti le, hogy a negyedéves hiány meghaladta az 50 százalékot. 1999-ben meg a 61-et, 2002-ben pedig a 48 százalékot, soha nem követte gazdasági válság. Ettől függetlenül a következő kormánynak nagyon komolyan kell a kérdéssel foglalkoznia. Nem az Európai Unió miatt, bár az is fontos, nem az euró bevezetése miatt, bár az is fontos, hanem saját magunk miatt: szigorú költségvetési politikával kell mindent elkövetni majd a költségvetés egyensúlyának helyreállításáért.

Ön szerint mi lenne a helyes lépés a hiány lefaragásában, a gazdaság rendbetételében? Radikális fiskális kiigazításra van szükség, önök partnerek ebben?

Igen, teljes mértékben. Szigorúnak és következetesnek kell lenni, de most nem érdemes konkrét lépésekről beszélni, hiszen koalíciós tárgyalások lesznek, ahol mindenki elmondja az ezzel kapcsolatos javaslatát.

Mit szól a jobboldalon zajló eseményekhez? A megosztottság egyértelműen a koalíciónak kedvez, Ön szerint lesz megegyezés?

Nem akarok sem a Fidesz belső ügyeivel, sem a kettejük iszapbirkózásával foglalkozni. Az azonban kétségtelen, most azt látja a választó, hogy a Fidesznek nincs miniszterelnök-jelöltje és nincs programja. Érdekes lesz egy olyan pártra szavazni, amely ezzel a két, nem csekély feltétellel nem rendelkezik. Az várható volt, hogy ilyen feltételek között megegyezés nem lesz. Dávid Ibolya következetes volt. Ez növelheti az esélyünket. De nem szabad senkinek abban a hitben ringatnia magát, hogy a kérdés már eldőlt. El kell menni szavazni, és a koalíció jelöltjére kell szavazni.

Az MDF-et jelenlegi stratégiája miatt megvádolták, hogy a koalíció „megvette kilóra”. Folyosói pletykák szerint MSZP-hez közeli cégek finanszírozzák a pártot. Ön mit gondol erről?

Pletykákkal jelenleg nem foglalkozom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik