Belföld

Rendkívüli árvízvédelmi állapot a Vajdaságban

A Tisza fenyegetően magas szintje miatt rendkívüli árvízvédelmi állapotot hirdettek szerdán a folyam nagybecskereki szakaszán, és várhatóan még a nap folyamán több járásban is ilyen intézkedéseket foganatosítanak.

A vajdasági árvízvédelmi stáb kedden, a tartományi vízgazdálkodási vállalat pedig szerda reggel javasolta a nagybecskereki (Zrenjanin), titeli és zsabljai (Zabalj) “községnek” (járási önkormányzatnak) a rendkívüli árvízvédelmi állapot kihirdetését, Goran Knezevic nagybecskereki polgármester pedig azonnal eleget tett a felszólításnak.

Nagyobb gond lehet a Tisza

A helyhatóságok által kihirdetett “rendkívüli árvízvédelmi állapot” gyakorlatilag elemi csapás sújtotta térségnek minősíti az adott területet, minden intézmény és helyi lakos köteles bekapcsolódni az árvízvédelmi munkálatokba elkerülendő a katasztrófát.

A szerbiai hatóságok figyelmét az elmúlt napokba jobbára a dunai árvíz kötötte le, de kedden már a Tisza rohamos áradása miatt is kongatták a vészharangokat. Szakemberek szerint a Dunánál is nagyobb gondokat okozhat a Tisza, amely teljes hosszában árad, és sok helyütt meg fogja dönteni abszolút csúcsértékeket. A legveszélyesebb a helyzet folyam bácskai jobb partján, azon belül is Mozsornál (Mosorin) van, ahol a víz átszakíthatja a rossz állapotban lévő gátrendszert.

Branislav Radanovic, a vajdasági vízgazdálkodási vállalat igazgatója szerint a Tisza vajdasági szakaszán “nagyon kritikus” a helyzet, mivel a heves esőzés rendkívül megnehezíti az árvízvédekezést. A folyam teljes szakaszán szerdára a vízszint túllépte a becsült mértéket, Zentánál és Óbecsénél 830, a dunai torkolatnál fekvő Titelnél 798 centiméteres vízállást mértek a Tiszán. Nagybecskereknél, Zsablyánál és Titelnél a Tisza szintje várhatóan már az esti-éjszakai órákra eléri a szombat-vasárnapra várt, valaha mért legmagasabb, 820 centiméteres értéket, holott a folyó még csak Magyarországon tetőzik.

Rekord magasan a víz

Szerdán a Duna Újvidéknél tetőzött 745 centiméternél, de az idejében megtett árvízvédelmi intézkedések miatt a tartományi székvárost várhatóan sikerül megvédeni a bajtól. Az 1965-ös katasztrofális árvíz óta nem volt ilyen magas vízállás a vajdasági székvárosnál, de a rakpart mentén emelt csaknem 7,5 kilométer hosszú, homokzsákokból épített gát várhatóan kibírja a víznyomást. Ugyanakkor Újvidéktől feljebb, a Duna szerémségi oldalán fekvő településeken – Suseken, Cerevicen, Beocinban – több száz lakóház van víz alatt.

Belgrádban a Száva- és a Duna-part mentén, a legveszélyeztetettebb helyeken lassan kiépül a homokzsákokból húzott ideiglenes védvonal. A két folyam magas vízállása miatt le kellett zárni több főutat és part menti sétányt. A szakemberek szerint az elkövetkező két-három napban, a Duna tetőzésekor komoly gondot okozhat a pincékből és a csatornákból feltörő “belvíz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik