Belföld

Nem a megegyezésen múlik a választás

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint van esély a megállapodásra az MDF és a Fidesz között, azt azonban mindketten hangsúlyozták: nem erről szólnak a választások, még mindig valószínűbb, hogy egy második Gyurcsány-kormány alakul.

Az az érzésem, hogy fordítva ülünk a lovon – mondta Lakner Zoltán a FigyelőNetnek. A politológus hozzátette: ezek a választások nem arról szólnak, hogy az MDF és a Fidesz között milyen lesz a viszony, hiszen ha a 110 még eldöntetlen egyéni választókerületből 55-öt meg tud szerezni a jelenlegi koalíció, második Gyurcsány-kormány alakul.

Orbán csak a realitást fogadta el

„Orbán Viktor bejelentésével, hogy nem lesz miniszterelnök-jelölt, egyszerűen csak az április kilencedikei realitásokat fogadta el. Úgy gondolom, taktikai hiba, hogy ezzel várt három napot. Ez egy hangzatos kijelentés volt, amely azonban a lényegen nem változtat” – véli Lakner Zoltán.

Budai Bernadett azonban azt is kétségesnek tartja, hogy Orbán Viktor valóban félreáll. Véleménye szerint Dávid Ibolya olyan feltételeket szabott, amelyeket csak visszautasítani lehet, így a Fidesz elnökének első reakciója arra törekedett, hogy ne mondjon igazán se A-t, se B-t.

Lakner Zoltán nem foglalt állást abban a kérdésben, lesz-e megállapodás a két jobboldali párt között. Az MDF-fel kapcsolatban azonban elmondta, rossz fényt vet rá a jövőre nézve, hogy egy ilyen kis párton belül ekkora a széthúzás. Bár – fogalmazott Lakner – koalíciónak jó az ilyen MDF. A politológus hangsúlyozta: minden egyes szétszórt, elveszett szavazat az MDF oldaláról a Fidesz esélyeit gyengíti.

Nem feltétel, ultimátum

Lakner Zoltán szerint az MDF feltételei lényegében a Fideszt programjuk visszavonására kényszerítené, ez inkább ultimátum. „Ha az MDF ezt el tudja fogadtatni, akkor Dávid Ibolyának nem okoz presztízsveszteséget. Kérdés persze, hogy ha létrejön a megállapodás, és esetleg Dávid Ibolya, vagy egy MDF-hez közeli személy lesz a miniszterelnök, mit tud a Fidesz még adni cserébe. Egy minifrakció miniszterelnöke ugyanis nem rendelkezik nagy mozgástérrel, hiszen minden lépést egy tízszer nagyobb frakcióval kell egyeztetni.

Budai Bernadett szerint azonban Dávid Ibolya levele egyfajta puhulást mutat. Az elnök – véleménye szerint – nem számolt ilyen erős ellentáborral a határon túliak, a közírók és az MDF tagsága részéről. A politológus hozzátette: az lenne a racionális döntés, ha jelenleg csak a második fordulós visszalépésről egyezkednének és döntenének. Ha ugyanis a jobboldali összefogással sem sikerül a kormányváltás, Dávid Ibolya szavahihetősége veszne el.

Bod Péter Ákos lehet a miniszterelnök?

Lakner Zoltán szerint az index.hu által felvetett három név közül – Bod Péter Ákos, Csányi Sándor, Pokorni Zoltán – mindhárom reális, bár a Fidesz alelnökét ki lehet húzni, hiszen nem az MDF oldaláról indult, és nem rendelkezik olyan gazdasági háttértudással, amellyel megoldhatná a pénzügyi válságot Magyarországon. A politológus szerint Csányi Sándor sem valószínű, mert tudomása szerint nincsenek politikai ambíciói. Bod Péter Ákos azonban elvileg megfelelhet a kritériumoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik