Belföld

Dávid Ibolya nyerte a vitát

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a csütörtök esti négypárti miniszterelnök-jelölti vita győztesei a kis pártok voltak, többek szerint pedig Dávid Ibolya volt a legmeggyőzőbb. Elemzőink szerint nyugodtabb vitát láthattak a nézők, mint egy nappal korábban.

A négypárti vita egyértelmű győztese a két kis párt volt: óriási lehetőség volt számukra, hogy az MSZP és a Fidesz mellett partnerként lehettek jelen a kampány utolsó nagy megmérettetésén, és ezt a helyzetet remekül ki is használták – nyilatkozta a FigyelőNetnek Budai Bernadett. Egyetértett ezzel Kumin Ferenc is: véleménye szerint a négyemberes vita lehetővé tette, hogy a négy párt világnézete, programjai közötti különbségek jobban kidomborodjanak. A résztvevők igyekeztek is pozícionálni magukat, az MDF például az egészségügy reformját illetően az SZDSZ és az MSZP között határozta meg önmagát, Orbán Viktor pedig Dávid Ibolyára nézve így szólt: együtt akarunk kormányt váltani. „A vita különösen a kis pártoknak volt jelentős alkalom, hogy bemutassák programjukat” – vélte a szakember.

Budai Bernadett elmondta: a csütörtöki vita mind tartalmilag, mind stílusát tekintve sokkal színvonalasabb volt a szerdai Orbán-Gyurcsány összecsapásnál. Visszafogottabb, szenvedélyektől mentes, valódi vitának lehettünk tanúi. Ez lényegesen jobban szolgálta a választópolgárok érdekeit is, akik árnyaltabb, átfogóbb képet kaptak a politikai pártok programjáról. A csütörtök esti vita során megmutatkozhattak a személyiségjegyek is.

Kéri László politológus a Magyar Televízió műsorában elmondta: a vita formai keretei, a felvetett témák, melyeknek alig volt köze a négyéves ciklushoz – hiszen mindegyik ciklusokon átívelő, régi nagy probléma -, nem voltak alkalmasak valós vita kibontakozására. Gíró-Szász András politológus osztotta kollégája véleményét, Kéri László egyenesen óvodásnak és megalázónak nevezte a szigorú, stopperral mért időkeretet.

Orbán Viktor változtatott

Budai Bernadett szerint Orbán Viktor összességében tartotta magát tegnapi visszafogott, békés stílusához, ám csütörtökön több – szigorúan keretek között tartott – kiszólást is megengedett magának. A politológus feltűnőnek nevezte, ahogy Orbán Viktor a vita vége felé a közös munka reményében fordult az MDF elnökéhez, amivel azt mutatta a választóknak, hogy a két párt közös munkájának van realitása. Orbán „árokbetemető” álláspontja a Fidesz négyéves stratégiáját követte: a szocialisták által is erősített „félelmetes Fidesz” képét akarta eloszlatni – véli a politológus.

„A Fidesz elnöke valószínűleg rájött, hogy ő az ellenzék képviselője, és a kritikát meg lehet és meg is kell fogalmazni a kormánnyal szemben. Ez a vita végén meg is történt” – mondta Kumin Ferenc.

Orbán Viktor egészen más képet mutatott magáról, mint tegnap, de mégsem volt olyan jó, mint máskor szokott – mondta Barra Mária kommunikációs szakértő a Fidesz miniszterelnök-jelöltjéről. Hozzátette: problémát okozott neki a levegővétel és kevés szóképet használt. A szerdai vitával szemben rövidebb mondatokban fogalmazott, és sokkal több pozitív, udvarias gesztust használt.

Gyurcsány szürkébb lett

Abban megegyeztek a vita elemzői, hogy Gyurcsány Ferenc szürkébb volt a tegnapi fellépésével összehasonlítva. Budai Bernadett szerint Gyurcsány előre eltervezett módon megváltoztatta stratégiáját: békülékenynek, visszafogottnak mutatkozott, megpróbált mindhárom párttal „egy-egy konszenzust” találni. Miközben erőteljesen képviselte álláspontját, igyekezett minden párt programjában találni egy-egy elemet, amelyben egyetérthetnek. A miniszterelnök legfőbb ellenfelére, Orbán Viktorra koncentrált, de sokkal mérsékeltebb stílusban.

A kommunikációs szakértő úgy gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc két dologra tudatosan figyelt, és ez gyengítette a teljesítményét: visszavett a hangerejéből és kevesebb fölényeskedő gesztust használt, mint a szerdai vitában. Úgy tűnt, nem készült fel a négypárti vitára, a fővitát valószínűleg a szerdainak gondolta – magyarázza Barra Mária. A másik három jelölttel szemben viszont körbenézett és körbefordult, azaz mindannyiukhoz beszélt.

Dávid Ibolya volt a nyerő?

Dávid Ibolya nőiességével, a női probléma adresszálásával és színeivel is igyekezett kitűnni a többi miniszterelnök-jelölt közül. Kumin Ferenc szerint ő volt az este legváltozatosabb, legszínesebb egyénisége, noha látszott rajta, hogy izgult, és – talán ezért is – nem tudta kihasználni a rendelkezésére álló időt, melyet Kumin súlyos hibának nevezett. Budai Bernadett ezt a pártelnök rutintalanságával magyarázta, ám javára írta, hogy a végére ő is belejött a vitába. Hozzátette: az MDF elnöke elsősorban legnagyobb ellenfeleivel, a két nagy párttal konfrontálódott.

A Magyar Televízióban nyilatkozó Kéri László szerint Dávid Ibolya uralta az estét, minden kérdésnél finoman überelni tudta ellenfeleit. Baló György többi vendége nem osztotta ezt a nézetet, Gíró-Szász és Síklaki István szociálpszichológus szerint Orbán Viktor volt az este nyertese, egyikük külön értékelte Orbán zárómegjegyzését, amely megkérdőjelezte és ezzel annulálta Gyurcsány és Kuncze szavahihetőségét, hogy miért nem tettek semmit kormányon azokban a kérdésekben, melyekről este szó volt. Gíró-Szász szerint nem volt sikeres az MDF pozicionálása, és a férfiak válaszai elnyomták Dávid Ibolya üzenetét.

Dávid Ibolya nyerte a vitát kommunikációs szempontból – véli Barra Mária. Egyenlő mértékben teljesített Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, míg a vita „vesztese” Kuncze Gábor lett. A szakember szerint az MDF miniszterelnök-jelöltje azzal győzött, hogy sokkal összeszedettebb volt, egy hiteles, kompetens vezető látszatát keltette. Ugyanakkor negatívumként említette az agresszív gesztusokat: például többször kopogtatta meg a pulpitust, illetve négyük közül ő használt egyedül emeltebb hangnemet. Öltözéke a szakértő szerint nem volt szerencsés, inkább egy világos ruha keltett volna jobb összképet a három sötét öltönyös férfi között.

Kuncze nem humorizált

Kuncze nehéz helyzetben volt, de jól lavírozott azon a szűk mezsgyén, ahol támadja ugyan a szocialistákat, bemutatja az önálló liberális pártot, mégis azt sugallja, hogy a közös kormányzás gördülékeny és harmonikus lehet. Kuncze Gábor szereplésével kapcsolatban Síklaki István úgy vélte, az SZDSZ elnöke nem tudta hozni formáját, hiányolta a humort. Kumin Ferenc kiemelte, hogy a kis pártok képviselői megpróbálták a többi pártot egy kalap alá vonni, és együtt kezelni: a liberálisok vezetője többek között a foglalkoztatáspolitika területén a piac önszabályozó jellegét hangoztató retorikájával rítt ki kollégái közül. A humort viszont ő is hiányolta, így sokaknak száraz lehetett a pártelnök mondanivalója. Kuncze Gábor volt a leghalványabb Barra Mária szerint is, mivel sokat ismételt, és soha nem tette le a mondatvégi pontot. „A korrupciós vádakra pedig teljesen szétesett, zavart volt, részben ezért is hoztuk ki őt a vita vesztesének” – hangsúlyozta a kommunikációs szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik