Belföld

Tetőzött a Duna

Szerdán kevéssel éjfél után tetőzött a Duna Budapestnél 861 centiméteres vízállással, a gátak jól bírják a terhelést, a szakértők hosszan tartó áradással számolnak. Szászhúsz éve nem volt ilyen magas a folyó.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt – közölte szerda reggel az MTI-vel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta, hogy a Duna mellett a Tiszán is közeledik az árhullám, Tiszadobnál a vízügy és önkormányzat dolgozói kedden intenzív gáterősítési munkálatokat végeztek.

Szerdára virradóra 549-re nőtt az előző napi 516-ról az elmúlt hetekben az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma. Többségüket Pest megyében kellett kitelepíteni. Az új kitelepítettek között 36-an Pest megyeiek.

Eddig összesen 65 település 103 ingatlanáról kellett embereket kitelepíteni, a veszélyben lévő épületek száma mintegy 12 ezer – mondta Dobson Tibor.

A védekezésben mintegy 25 ezren vesznek részt, hivatalos szervek állománya és civil önkéntesek megközelítőleg fele-fele arányban. Szerdára virradóra nem történt rendkívüli esemény, de elhúzódó védekezésre kell felkészülni, legalább 3-4 nap, amíg a helyzet enyhül – vélte a szóvivő.

Történelmi csúcson a Duna

A Fővárosi Csatornázási Művek szakaszmérnöke, Török Tamás az MTI-nek elmondta, hogy a vízszint beállt, lassú apadás várható a fővárosi szakaszon. Csütörtök reggelre mintegy tíz centiméteres apadás várható, és az áradó Duna valószínűleg a jövő hétre második felére húzódik vissza a rakpart szintjére.

Az eddig mért vízállásadatok közül a legnagyobbat – 848 centimétert – 2002-ben mérték. Ezt a szintet a Duna a fővárosi szakaszán hétfőn 15 órakor érte el. Százhúsz éve nem volt ilyen magas a vízállás a Dunán. A védekezés szempontjából azonban nincs jelentősége, hogy hány centiméter a vízállás, “ez mindössze történelmi adatként lehet érdekes”.

Fokozott védekezés a Római-parton

A Buda-Észak árvízvédelmi szakasz védelemvezetőjének tájékoztatása szerint a gátak és az árvízi kapuk jól bírják a terhelést, nagyobb szivárgások a legkritikusabbnak minősített Római-parton nincsenek. A Duna fővárosi szakaszának tetőzésekor mintegy 100 ember dolgozott a Római-part árvízi védekezésen szerdára virradó éjjel három órakor. A III., Kossuth Lajos üdülőparton a hosszan tartó tetőzés idején intenzíven folyik az árvízi védekezés. A feltörő buzgárokat 48 fiatalokból álló önkéntes és a Fővárosi Csatornázási Művek 18 szakembere, illetve polgári védelmi alkalmazottak és az Alterra cég munkatársai munkagépekkel és homokzsákokkal próbálják meg körülbástyázni. A buzgárokat ellennyomó medencével fékezik meg. A szakaszmérnök éjjel 2 órakor közölte azt is, hogy a Királyok útján a gátak agyagos megerősítésére már nincs szükség, de az Alterra cég munkagépei készültségben vannak.

Zsákokkal védekeznek a szentendrei HÉV vonalán

A Tímár utcánál a vasúti sínek mellett a budapesti közlekedési vállalat 25 dolgozója az átázás ellen fóliával és homokzsákokkal dolgozott a töltés megerősítésén. Csoportvezetőjük tájékoztatása szerint folyamatos váltással mintegy 100 ember vesz részt a HÉV vonalán folyó védekezési munkálatokban.

Intenzív védekezés folyik a Batthyány téren, magasítják az aluljárók körül korábban homokzsákokból kialakított védelmi vonalat, hogy a feltörő víz ne juthasson le az aluljáróba.

A III., Búza utcánál a víz a csatornákból feltört az úttestre, mintegy 15 centiméter magasságú víz borítja az utat, több szakaszon egy sávra szűkítették a közlekedést. Aquincumnál szintén vízátfolyások keletkeztek az utakon.

24 órás őrség a Margitszigeten

Duna tetőzésével nem alakult ki különösebb veszélyhelyzet a Margitsziget területén. A sziget területen az 5,6 kilométer hosszban épített védművekben semmilyen problémát nem észlelt a – a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok Habuda László alezredes. A Grand Hotel déli részénél mintegy száz méter hosszban kellett homokzsákokból terelőgátat építeni az éjszaka folyamán, hogy az átszivárgó belvizet elvezessék – tette hozzá az alezredes. Tájékoztatása szerint az éjjel a hivatásos szervek állományából 135 fő vett részt védekezési munkálatokban.

A katasztrófavédelmi parancsnok az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával reggel fél ötkor közölte: a szerdai nap folyamán dől el, hogy megkezdődik-e a folyó fővárosi szakaszán az apadás, a margitszigeti védekezés ennek függvényében változhat. Megjegyezte, hogy az árvízvédelmi veszélyhelyzet a kihirdetéstől számított 15 napig van érvényben. Az egész sziget területén 24 órás járőrszolgálattal figyelték a 9 méteres vízmagasságig védő gátak szivárgását és a sziget területén kialakult buzgárok működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik