Belföld

Gyurcsány: ne csináljunk politikát az árvízből

A kormányfő szerint nem kellene politikát csinálni az árvízből. Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádió Háttér című műsorában kedden közölte: most sokkal magasabb a Duna vízállása, mint 2002-ben volt, mégis sokkal kevesebb gondot okoz az árvíz.

Minden idők legnagyobb dunai árvize van most, és tartjuk a gátat – jelentette ki. Hangsúlyozta azt is, 2002-ben a mostani vízállásnál kisebb vízszintnél a XXII. kerületben ki kellett telepíteni több családot, most azonban nem, mert elkészült a körgát. A modern árvízvédelem nem egyszerűen gátépítés, hanem sokkal több annál, térség rehabilitáció, tározók építése – közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: a jelenlegi kormány harminc százalékkal többet költött árvízvédelemre, a polgári kormány 18-19 milliárd forintjához képest, 25-26 milliárd forintot. A riporteri felvetésre, hogy a kampány utolsó hete miatt erőteljesebb-e a kormány és az ellenzék cselekvő szándéka, mint máskor lenne, a miniszterelnök azt válaszolta: a belvízvédelemhez – ami sok helyen összefügg az árvízvédelemmel – szükséges források rendelkezésre bocsátásáról már január elején döntött a kormány.

Aggódik a kormányfő az MDF miatt

A miniszterelnök az országgyűlési választások végeredményével kapcsolatban úgy fogalmazott: úgy gondolja a szocialista párt megnyeri a választást, az SZDSZ bent lesz a parlamentben, és, mint megjegyezte, nagyon aggódik és szeretné, hogyha az MDF is bent lenne a parlamentben. Megerősítette korábbi bejelentését, miszerint az árvízre való tekintettel átírja kampánymenetrendjét, de mint mondta, ha csak nincsen nagyon nagy baj, “biztosan” ott lesz a pénteki kampányzárón, és Kóka János gazdasági miniszter csütörtöki kampányrendezvényén is.

Gyurcsány Ferenc, újságíró kérdésére válaszolva megismételte: neki be kellett jelentenie a múlt héten, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával választási nagygyűléseken robbantásokat készülnek végrehajtani. Megjegyezte, az ilyen ügyekben nem maga dönt, “leül a főkapitány, leülnek a szolgálatok vezetői, és azt mondják: miniszterelnök úr azért is be kell jelentenie, mert ez visszatartó erő lesz”. Riporteri kérdésre válaszolva reagált arra is, hogy a Népszabadság egy nappal a hivatalos bejelentés előtt, már hétfőn közölte a bombafenyegetés hírét. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a kiszivárogtatás ártó és hiba, a nyilvánosságra hozatal pedig kötelesség volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik