Belföld

Még mindig árad a Hortobágy-Berettyó

A Hortobágy-Berettyó Ágota térségében még mindig árad, ezért Bucsa és Nádudvar között továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség - közölte az MTI-vel szombaton a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) védelemvezetője.

Ugyanakkor a Hortobágy-Berettyó torkolatánál a befogadó Hármas-Körös lassan apad, ami várhatóan kedvező hatással lesz a további árvízi helyzetre – tette hozzá Kóthay László.

Elmondta azt is, hogy másodfokú az árvízvédelmi készültség a Berettyó deltában Szeghalom térségében, ahol lassan apad a folyó, míg a folyó felső szakaszán Darvas és az országhatár között a Tikövizig megszüntette az árvízvédelmi készültséget.

Az igazgatóság működési területén, főként Hajdú-Bihar megyében több mint 30 ezer hektár földet borít belvíz, amiből 9,5 ezer hektár vetés, 8,3 ezer hektár szántó, 13,4 ezer hektár rét és legelő, 5,9 ezer hektár pedig egyéb terület – mondta Kóthay László.

Hozzátette: 12 belvízvédelmi szakaszuk közül 5-ben harmadfokú, 7-ben pedig másodfokú a védelmi készültség. Közlése szerint a fancsikai, a Bodzás, a halápi és a martinkai tározók gyakorlatilag megteltek, ezért a felgyülemlett víz levezetésére a Kati-éren és a Vekeri tó melletti duzzasztónál meg kell növelni az áteresztő képességet.

A védelemvezető közlése szerint szombaton több mint 4 millió köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről a befogadó folyókba, csatornákba. Az ár- és belvízvédekezésben 289-en vesznek részt a Tikövizig területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik