Belföld

Bemutatta a Fidesz oktatási programját

Az első diákigazolvány ingyenessége a köz- és felsőoktatásban, Diákhitel Plusz a költségtérítéses hallgatók számára, 20 ezer új óvodai férőhely, s a pedagógusokat fokozottan megbecsülő életpálya-modell szerepel a Fidesz oktatási programjavaslatában.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladatának nevezte az iskola nevelő szerepének, értékteremtő funkciójának megerősítését. Abszurdnak nevezte, hogy ma törvény írja elő a tornanadrág színét, s a tankönyvekben szerepeltethető leghosszabb mondat milliméterben van megadva. “Nyugodt szemléletet” szorgalmazott, és rámutatott: a mindent átfogó, totális reformoknak jóval nagyobb kára, mint kézzel fogható haszna volt az elmúlt években.

Pokorni Zoltán szerint ma az oktatási rendszer nem tölti be esélyteremtő szerepét. Mint mondta, az elmúlt négy évben 245 általános iskola, 150 óvoda szűnt meg, s 18 ezerrel kevesebb gyermek járhat önkormányzati óvodába. A korábbi oktatási miniszter mintegy 20 ezer új óvodai férőhely létesítése mellett szólt arról is, hogy olyan finanszírozási rendszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a kistelepülési óvodák, iskolák fennmaradását.

Pokorni Zoltán szerint méltánytalan és elfogadhatatlan az a kormányzati magatartás, ami az elmúlt négy évben az egyházi iskolákkal szemben megnyilvánult. Ígéretet tett arra, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén minden gyermek azonos megítélés alá esik majd.

Élesen bírálta, hogy az elmúlt négy évben jelentősen csökkent az egyetemi, főiskolai képzésre felvehető diákok száma. Mint mondta: a bolognai folyamatnak megfelelő új képzési szerkezetre való átálláskor a kormány “minden elkövethető hibát elkövetett”. Utalt arra: lehetőséget adnának, hogy az intézmények maguk dönthessenek a pedagógusképzésnél az osztatlan képzésről.

MSZP: mindenre pénzt ígérnek

Arató Gergely szocialista politikus, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártnak nincs összefüggő oktatáspolitikája. Leginkább az figyelhető meg, hogy mindenfajta igényre, beérkezett kérésre próbálnak több pénzt ígérni. Kollégiumoknak, egyházi iskoláknak, diákoknak, szülőknek, tanároknak, tehát mindenkinek több pénzt ígért a Fidesz. Nagyon nehéz hitelt adni a Fidesz szavainak, amikor a Fidesz-kormány idején, 2002-ben a jelenleginek 70 százaléka volt az oktatási költségvetés – mondta a kormánypárti szakpolitikus.

Arató Gergely hozzátette: aggasztó, hogy az éppen bevezetett bolognai folyamatot, az éppen kihirdetett felsőoktatási törvényt rögtön “szét akarják verni”.

A szocialista politikus szerint ugyanakkor örvendetes, hogy a Fidesz támogatja a kormány politikáját, hiszen több olyan intézkedést jelez saját programjában, amelynek megvalósítását már megkezdte a kormány. Ilyen többek között a diákhitel összegének emelése és külföldön tanuló diákokra kiterjesztése, továbbá az óvodai férőhelyek bővítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik