Belföld

Kötélhúzás a járulékcsökkentés körül

A Fidesz által javasolt 10 százalékos társadalombiztosítási járulékcsökkentés 650 milliárd forinttal mérsékelné a nyugdíjbiztosítás és az egészségbiztosítás bevételeit. Csizmár Gábor szerint szükséges a terhek mérséklése, de az csak fokozatosan lehetséges.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egy szakújságíróknak rendezett tájékoztatón elmondta: ennek pótlására egyik napról a másikra 961 ezer új munkavállalónak kellene munkába állnia, legalább 100 ezer forintos keresettel, vagy 200 ezer új munkavállalónak 500 ezer forintos keresettel.

Ez tehát irreális javaslat – szögezte le a miniszter. Hozzátette: ugyanakkor a társadalombiztosítási terhek mérséklése szükséges, de csak fokozatosan lehetséges.

A kormány 100 lépés programja keretében például a 250-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek, egyéni vállalkozók, non-profit szervezetek január 1-je óta lehetőséget kaptak arra, hogy a két éves kötelező foglalkoztatás első évében egyáltalán ne fizessenek társadalombiztosítási járulékot, munkaadói járulékot és a novemberig hatályos egészségügyi hozzájárulást. Ezt a kedvezményt a legalább 3 hónapja regisztrált munkanélküliek foglalkoztatása esetén vehetik igénybe. A lehetőség évente és munkavállalónként 250 ezer forinttal csökkentheti a foglalkoztatási költségeket.

Eközben továbbra is igénybe vehető a gyes, a gyed után munkát vállalók alkalmazásánál az 50 százalékos járulékkedvezmény, az 50 év feletti munkavállalók alkalmazásakor pedig ez az 50 százalék akár elérheti a teljes járulékösszeget is – emlékeztetett Csizmár Gábor. A múlt év ősze óta a pályakezdők foglalkoztatásakor is jelentősen csökkent a fizetendő társadalombiztosítási járulék mértéke. Az első évben az összességében 33,5 százalékos kötelezettség helyett csak 15 százalékot, a második évben 25 százalékot kell fizetniük a munkáltatóknak.

Mivel ezeket a járulékcsökkentéseket csak a foglalkoztatottak számának emelésével lehet elérni, összességében nemhogy csökkentik, de bővítik a társadalombiztosítási járulékbevételeket – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik