Belföld

Jóvá-Tett-Hely: Jóvátehető bűn

Bemutatták a Jóvá-Tett-Hely elnevezésű modellintézményt, amely elősegíti a fiatalkorú és fiatal felnőtt pártfogoltak körében a bűnismétlés megelőzését és társadalmi integrációjuk megvalósulását.

A szervezet – amelyet kedden mutattak be a sajtó munkatársainak és az igazságügy dolgozóinak – egyéves kísérleti időszaka nemrégiben járt le. Hatvani Erzsébet, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy az egyéni esetkezelésen túl csoportos foglalkozásokkal kell segíteni az elítéltek visszatérését a valódi életbe. Hozzátette: a büntetés-végrehajtás mára már túllépett a hagyományosnak mondható „börtönügyön”. Ezt a célt szolgálja a Jóvá-Tett-Hely is, melynek programjain az elmúlt egy évben összesen 942 fő, 3448 alkalommal vett részt.

Csoporttal a társadalomban

Az igazságszolgáltatásban 30 éve létezik a pártfogó felügyelői tevékenység, ami amellett hogy ellenőrzi az elítéltet, támogatja is: például segít a kezdeti nehézségek átvészelésében, az iratok beszerzésében, illetve munkahelykeresésben. Míg a pártfogó felügyelői munka az egyéni esetkezelésen alapul, addig a közösségi foglalkoztatóban, kiegészítve az egyéni esetkezelést, a csoportos módszerek kerülnek előtérbe. A szervezet az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázati támogatásával jött létre 2004 novemberében azzal a feladattal, hogy végrehajtsa a szabadságvesztés kiváltására alkalmas alternatív szankciókat – például közmunkát –, másrészről elősegítse a bűnelkövetők társadalmi integrációját. A szervezet a kriminálisan veszélyeztetett vagy már bűnelkövetővé vált fiatalkorúakra, illetve fiatal felnőttekre fokuszál.

A Jóvá-Tett-Helyen olyan programokban vehetnek részt az elítéltek, amelyeket az ügyészség és a bíróság kötelező, úgynevezett speciális magatartási szabályként is előírhat. Ilyen például az agressziókezelő-önismereti tréning, a szociális készségfejlesztő tréning vagy a munkaerő-piaci tréning. A tanulmányi elmaradás enyhítését célozzák az intézményben a különféle tanulássegítési programok, mint például a korrepetálás és az iskolakeresés támogatása. Az álláskeresés megkönnyítése érdekében pedig munkaügyi tanácsadáson vehetnek részt a fiatalok.

Pártfogói segítséggel

A pártfogói segítséget a kisebb súlyú, általában a három évnél kevesebb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények esetében alkalmazzák. Annak ellenére, hogy a büntetés-végrehajtás e formája már évtizedek óta működik, szervezetten mégiscsak 2003. július óta létezik. A Pártfogó Felügyeleti Szolgálat hajtja végre a közérdekű munka büntetést, pártfogó felügyelet intézkedést, végzi az utógondozást, büntetőeljárás során környezettanulmányt, pártfogó felügyelői véleményt készít. A szervezet 400 pártfogója országosan 32 ezer elítélt ügyével foglalkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik