Belföld

Magyar Rádió: visszakoztak az alelnökök

A kuratórium döntésének megfelelően Hollós János és Gőblyös István, a Magyar Rádió két alelnöke hétfőn visszavonta a rádió munkatársainak nyugdíjazásáról szóló döntését. Hollós emellett lemondott az Aktuális Főszerkesztőség vezetéséről.

Nincs új elnökjelölt


Hétfőn nem sikerült elnököt jelölni a Magyar Rádió élére, ezért ötödszörre is kiírják a pályázatot 2006. június 13-a a beadási határidővel. Gellért Kis Gábor kuratóriumi elnök elmondta: csupán egyetlen szavazat hiányzott ahhoz, hogy elnököt jelöljenek. Szomráky Béla a Magyar Rádió volt szerkesztőségvezetője ugyanis a szükséges hat helyett, csak öt voksot kapott, de három másik pályázót is négy-négy kuratóriumi tag támogatott. Az elnöki posztért jelenleg nyolcan indultak.

Hollós János hétfőn elmondta, hogy visszavonták mindazon intézkedéseket, amelyeket a múlt heti elnökségi döntés után tettek. A rádió kuratóriuma a nap folyamán törvénybe ütközőnek, ezért semmisnek ítélte a testület elnökségének egy héttel korábbi határozatát, amelyben a közszolgálati médium két alelnöke munkáltatói jogok gyakorlására kapott felhatalmazást.

A két alelnök kezdeményezte, hogy az intézmény váljon meg több mint száz, nyugdíjaskorú, köztük több vezető munkatársától. A kuratórium hétfőn felszólította az elnökséget a nyugdíjazásra vonatkozó döntés visszavonására. Hollós János elmondta: négy, elnöki hatáskörű vezetővel kezdődött a nyugdíjazás, de hétfőn visszaállt az egy héttel ezelőtti állapot. Úgy fogalmazott: “Visszaállítottuk a jogviszonyokat, leállítottuk a nyugdíjazást”, kitérve arra, hogy a helyén marad Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője is, aki még december 7-én közölte: megszüntették a munkaviszonyát.

Agárdi Péternek, a rádió kuratóriumi tagjának a Klubrádió Kontra című műsorában hétfőn elhangzott kijelentésére, mely szerint a Fidesz “mindent bedobott” a nyugdíjazásokról szóló döntés megváltoztatásáért, és az alelnököt Orbán Viktor, a nagyobbik ellenzéki párt vezetője is magához kérette, illetve hogy állítólag a polgári körök mozgósításával is megfenyegették, Hollós János nem kívánt reagálni.

MSZP: a Fidesz beavatkozott

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja szerint a Fidesz “minden korábbinál nyíltabban és szemérmetlenebbül” avatkozik bele a Magyar Rádió ügyeibe. Mint a frakció közleményében rámutat, a Fidesz annak nyomán “lendült akcióba”, hogy az alelnökök által bejelentett létszámleépítés “a Fidesz várakozásaival ellentétben nem öltötte a politikai tisztogatás formáját, amelynek keretében a közrádió megmaradt, kisszámú, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit még szem előtt tartó munkatársával számoltak volna le”.

Az MSZP-frakció szerint a Fidesz saját választási propagandájának kizárólagos szolgálatába próbálja állítani a közrádiót, úgy, hogy “leplezetlenül fölrúgja” a médiatörvény politikai beavatkozást tiltó rendelkezéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik