Belföld

Elúszott az MDF hajója?

A Fidesz ezúttal nem indít közös listát az MDF-fel. A kisebbik ellenzéki párt ezzel együtt biztos a bejutásban, a FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint viszont erre nincs sok esély.

A kutatók szerint kevés az esély

A közvélemény-kutatók legfrissebb, novemberi adatai szerint az MDF távol áll az ötszázalékos bejutási küszöbtől. A Medián szerint minden csoportban egy százalékon áll, de a Tárki, a Szonda-Ipsos is csak két százalékot mért. A Gallup eredményei voltak novemberben a legbiztatóbbak: eszerint a biztos szavazó pártot választók csoportjában három százalékot szerzett az MDF.

Az MDF 1998-ban közös jelölteket indított, 2002-ben pedig közös listán indult a Fidesszel, szakértők szerint másként nem is jutott volna be a parlamentbe. A kisebbik ellenzéki párt két éve azonban egyre inkább hangsúlyozta különválását Orbán Viktor pártjától, a stratégia helyességét pedig az európai parlamenti (EP) választások eredménye is úgy tűnt, visszaigazolta. Így nem volt meglepő, hogy 2006-ban az önálló megmérettetés mellett döntött a párt. A Fidesz sem győzködte sokáig egykori partnerét, hamar új szövetségeseket talált a KDNP és az MKDSZ tömörüléseiben.

Herényi: biztos bejutás

Az MDF frakcióvezetője biztos pártja bejutásában. Mint Herényi Károly a FigyelőNetnek elmondta, semmi sem bizonyítja, hogy négy éve ne érték volta el önállóan is az öt százalékot, hiszen ez nem mérhető. „Az EP-választások bebizonyították, mennyire erős az MDF, hiszen több mint öt százalékot szereztünk. Nem akarunk elkülönülni senkitől, de saját programunkat, saját értékrendünket szeretnénk hangsúlyozni. Úgy gondlom, egy olyan összevisszaságban, ahol a Fidesz baloldali programelemeket tűz zászlajára, az MSZP pedig jobboldali szavazókat kíván elhódítani, az MDF az egyedüli fix pont, amely 15 éve nem változtatott nézetein” – véli Herényi Károly.

Sokan nem fogadnának az MDF-re

A Századvég Alapítvány igazgatója jelenleg nem fogadna nagy téttel arra, hogy az MDF bejut a törvényhozásba. „Az EP-választás eredményéből nem lehet kiindulni, hiszen nagyon alacsony volt a részvételi arány. Ennek megkétszereződésével pedig közel sem biztos, hogy az egyes pártokra leadott szavazatok is duplájára nőnének. Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy míg egy EP-választásnál valóban a szimpátia számított, egy országgyűlési voksolásnál nagyon erőteljes a győztesre szavazás: a szavazatok inkább a két nagy párt kezében koncentrálódnak” – mondta Gíró-Szász András a FigyelőNetnek.

A szakértő hozzátette: azzal, hogy a Fidesz a KDNP-vel lépett szövetségre, valószínűsíthető, hogy a legnagyobb ellenzéki párt segíteni fog a kereszténydemokratáknak felépíteni önmagukat. Ők pedig újabb szavazatokat szippanthatnak el az MDF-től. „Nem hiszek a csodákban, pláne nem a politika területén. Reálisan nézve az MDF nem jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások”.

Elhibázott pozíció

Gíró-Szász András a politikai szűklátókörűségre utal, mert az MDF rosszul pozícionálta célcsoportját, illetve magát sem definiálta jól. „Egy néppártiasodó, tehát középre húzó Fidesz mellett életveszély a jobbközép pozíció elfoglalása” – véli a Századvég Alapítvány igazgatója.

Ezt látja a legfőbb gondnak Budai Bernadett is. „A demokrata fórum legfőbb problémája, hogy nem döntötte el, a középen álló bizonytalan szavazókat kívánja megnyerni, vagy az antalli hagyományokat folytató, markánsan konzervatív pozíciót foglalja el inkább. Nem látok koherens politikát. Pedig ha valamelyik mellett elkötelezné magát, bármelyik járható út lenne” – véli a Visionconsulting politológusa. Hozzátette: az önmagában nem baj, hogy elkülönült a Fidesztől, ettől még listán és egy-két egyéni körzetben bekerülhetne az Országgyűlésbe.”Ne felejtsük el, a közvélemény-kutatások által kihozott eredmények a hibahatáron belül vannak, ezek akár öt százalékot is jelenthetnek. De ha valóban csak 2-3 százalékon áll, akkor is javíthat az elkövetkező hónapokban. Ehhez viszont egyértelmű önmeghatározás szükséges” – hangsúlyozza Budai Bernadett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik