Belföld

Az MSZP ismét beérte a Fideszt

A Marketing Centrum december elején készült felmérése szerint, ha most lennének az országgyűlési választások, akkor hárompárti lenne az új parlament, és az MSZP-SZDSZ koalíció valószínűleg több mandátumhoz jutna, mint a magányos Fidesz.

A december 2. és 8. között készült felmérés keretében 1500, országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. Az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint három százalék.

Döntetlenre áll a két nagy

A felmérés alapján december 2. és 8. között az MSZP és a Fidesz támogatottsága teljesen kiegyenlített volt: a megkérdezettek körében 32-32 százalék, a választáson részt vevő szavazók között 37-37 százalék. Mindkét szavazói körben 4-4 százalékon állt az SZDSZ, és 2-2 százalékon az MDF. A Miép-Jobbik összefogásából alakult Harmadik Út eléri a kisebbik ellenzéki párt támogatottságát, de nem jutna be a parlamentbe.

Decemberig a kormányváltás volt valószínű

Az idei év során 9 hónapig meglepően stabil volt a pártok országos támogatottsága és mindvégig viszonylag nagy főlénnyel vezetett a Fidesz, december elejére azonban az MSZP befogta legnagyobb riválisát. Az SZDSZ változatlanul esélyesnek tűnik az ötszázalékos küszöb átlépésére, ugyanakkor most az SZDSZ bejutásában nem lehetünk annyira biztosak, mint másfél hónapja. Elsősorban azért, mert a liberális párt támogatóinak lanyhult a szavazókedve, de ezzel együtt még mindig magasabb, mint az MDF támogatóié. A részvételi valószínűségek átlaga egyébként a Jobbik-MIÉP hívei körében a legmagasabb, most gyakorlatilag ugyanolyan eredményre számíthatnak, mint az MDF, de ez még mindig messze van a parlamenti küszöböt jelentő öt százaléktól.

A fiatalok közt a Fidesz, az idősebbek közt az MSZP az ász

Október vége és december eleje között elsősorban a fővárosban és a 60 évnél idősebbek körében vált népszerűbbé a nagyobbik kormánypárt, és ezt most a Fidesz szemszögéből nézve nem kompenzálta semmi. A községekben azonban továbbra is nagyobb az ellenzék támogatottsága, mint a kormányoldalé, a vidéki városokban pedig döntetlenközeli a helyzet. A megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban egy kicsit a kormányoldal felé billen a mérleg, a kisebb vidéki városokban pedig inkább a Fidesz felé. A változás eredményeként kontrasztosabbá váltak az életkori különbségek: a 18-29 éves korosztály körében jelenleg 28 százalékpont az ellenzék előnye, ugyanakkor a 60 évnél idősebbek körében 24 százalékponttal vezet a kormányoldal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik