Belföld

Magyar szerint gyerekeknek nincs helyük politikai demonstráción

Az oktatási tárca vezetője felszólítja és felkéri az iskolákat, hogy a gyermekeket politikai díszletként különféle demonstrációkhoz ne használják. Magyar Bálint erről az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott hétfőn az MTI-nek.

A miniszter idézte egy szentendrei iskola igazgatójának szülőkhöz intézett levelét, miszerint a kormány újabb pénzkivonást tervez 2006-ban, s az egyházi iskolák fejkvótájának újabb lefaragását tervezik. Ezzel az intézkedési tervezettel még jobban el kívánják lehetetleníteni az egyházi oktatási intézmények fenntartását – áll a levélben.

A dokumentumban – a miniszter közlése szerint – az igazgató azt írja a szülőknek: amennyiben hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekük ezen az eseményen részt vehessen, úgy a csatolt nyilatkozatot az osztályfőnöknek küldjék vissza. Természetesen abban az esetben, ha nem engedélyezik, semmiféle következménye nem lesz a gyermek számára – zárul a levél, amelyből kiderül, hogy a demonstrációt december 16-án, 11 órakor tartják a budapesti Felvonulási téren.

Magyar szerint törvénytelen a diákokkal demonstrálni


Magyar Bálint úgy fogalmazott: ezt felháborító gyakorlatnak tartja, amelyet, úgy látszik, egyes egyházi iskolák kívánnak meghonosítani. A törvény értelmében nem kényszeríthető sem a szülő, sem a gyermek politikai hovatartozásának megvallására, egy ilyen nyilatkozat nem más, mint ennek közvetett eszközökkel történő kikényszerítése. Ráadásul tanítási idő alatt tartanák a demonstrációt – mondta a miniszter, hozzátéve: tanítási időt, napot megszakítani egy ilyen nem a tanítással összefüggő eseménnyel, szintén törvénytelen.

Az iskoláknak nem az a feladatuk, hogy a gyermekeket – számukra nem mérlegelhető és nehezen megérthető vitás kérdésekben – politikai demonstrációkba vonja be – szögezte le a miniszter. Hozzátette: amennyiben egyházi iskolák tüntetni akarnak, a pedagógusoknak joguk van erre, ott és akkor, ahogy a törvények ezt megengedik – mondta Magyar Bálint.

Nincs joguk gyermekeket demonstrációra felhasználni – jelentette ki, hozzátéve: a demonstráció céljával nem ért egyet, és alaptalannak tartja. Semmilyen diszkrimináció az egyházakat nem éri, és az egyházi finanszírozásban közte és az egyházak közti vita arról szól, hogy véleménye szerint, ami járna az egyházaknak az oktatásban, azonfelül kívánnak pénzügyi támogatáshoz jutni.


Az önkéntesség az iskolában nehezen értelmezhető


Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa az MTI-nek hétfőn elmondta: az iskola világában a gyermekek és a szülők önkéntesség fogalma nagyon nehezen értelmezhető, bizonyos esetekben kizárt. Amikor az intézmény vezetője kéri a szülőt nyilatkozatra, akkor a szülő mérlegeskor nem azt nézi, hogy a gyermekét elengedje-e vagy sem. Azt kénytelen mérlegelni, hogy lesz-e bántódása a gyermeknek, éri-e valamilyen hátrány, ha nem engedi el a gyermekét a rendezvényre – mondta a biztos.


Hozzátette: a gyermeket is megilleti a gyülekezési szabadság, ők is korlátozás nélkül gyülekezhetnek bármilyen nemes ügyért. Ebben az esetben azonban ez a joguk sem érvényesül, mert nem szabadon gyülekeznek, hanem úgy, hogy az intézmény vezetője ezzel a kéréssel gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valaki ne éljen ezzel a jogával. 

A biztos a kérdésről telefonon beszélt az iskola igazgatójával is, s közlése szerint elfogadta érveit. Nagyon korrekt módon tárgyaltunk – mondta Aáry-Tamás Lajos. Közölte: a kérdésben hamarosan nyilvánosságra hozza állásfoglalását, és megpróbálja tájékoztatni a közvéleményt, hogy “az ilyen, az intézményvezetők által küldött levéllel baj van”.

A Szülői Közösségek elnöke, Hardy F. Gábor azzal indokolta korábban az MTI-nek a demonstrációt, hogy idei költségvetési tervezet az egyházi iskoláknak ismét lényegesen kevesebb támogatást juttat, mint az azonos szintű önkormányzati iskoláknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik