Belföld

Katonai alapismeretek az iskolákban

Az idei tanévtől öt középiskola mintegy háromszáz diákja tanulja a katonai alapismeretek tantárgyat, és két-három éven belül várhatóan 20-25 iskolában választható tantárgy lesz – mondta Czimmer István László dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium tanácsadója az MTI-nek nyilatkozva hétfőn, Budapesten.

Czimmer István László minderről az Ifjúság, hazaszeretet, nevelés című országos szakmai konferencián beszélt, amelyen áttekintették a honvédelmi nevelés helyzetét, illetve bemutatták a Katonai alapismeretek című könyvet, amelyet idén nyilvánítottak tankönyvvé.

A tábornok elmondta, hogy a honvédség győri szakközépiskoláján kívül idén először választhatták tantárgynak a középiskolás diákok a katonai alapismereteket, amelyből érettségi vizsgát is tesznek majd. Mint mondta, a szaktárca által kidolgozott tankönyvből a diákok megismerhetik a katonai rendfokozatokat, állománycsoportokat, a katonákra vonatkozó szabályzatokat. A kiadvány áttekinti a Magyar Honvédség felépítését, illetve bemutatja a NATO-t is. Mindezeken túl tereptani, lövészeti ismereteket, és alaki rendgyakorlatokat is nyújt a szakkönyv.

A tábornok úgy vélekedett, hogy öt-tíz év múlva 25–50 hazai iskolában lesz majd választható tantárgy a katonai alapismeretek. A négyéves tananyagot 208 tanórában oktatják.

A konferenciát megnyitó Juhász Ferenc honvédelmi miniszter arról szólt, hogy az önkéntes haderő jövőbeli katonái már ott ülnek az iskolapadban, a katonai alapismeretek tantárgy felkeltheti a fiatalok érdeklődését a pálya iránt. Juhász Ferenc az önkéntes haderő előtti időszakról úgy vélekedett, hogy ha a család és az iskola nem tudta megalapozni a hazafiasságra, a honvédelemre való nevelést a fiatalokban, akkor azt már a kötelező sorkatonai szolgálat sem nagyon tudta.

Kiemelte, hogy az elmúlt néhány év során jelentősen nőtt a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége, amelyet az egyenruhások vívtak ki a szervezetnek, egyebek között külföldi szerepvállalásaik során. Mindez annak is köszönhető, hogy megszűnt a sorkötelezettség, és önkéntes-hivatásos lett a haderő.

Sós Tamás, a szakképzés koordinációjáért felelős miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy minden megyében megvannak azok a történelmi emlékhelyek, amelyekre a tanárok tudnak építeni a honvédelmi nevelés során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik