Belföld

Gyurcsány nyilvános vitára hívta Orbánt

Nyilvános vitára hívta a Fidesz elnökét Gyurcsány Ferenc a jövő évi büdzséről szóló előterjesztés pénteki általános vitájában, a parlamentben. A kormányfő szerint Orbánnak meg kellett volna szólalnia a büdzsévitában.

SZDSZ: 30 milliárd átcsoportosítható


Az SZDSZ-frakció szerint mintegy 30 milliárd forint átcsoportosítására van lehetőség a jövő évi költségvetésben – mondta Kuncze Gábor pártelnök a frakció ülése után. “Nem titok, hogy feszültségpontokat látunk az oktatási normatívák esetében, a kistérségi együttműködést ösztönző normatívák esetében, de látunk problémákat bizonyos szociális normatíváknál is” – mondta. Az SZDSZ ragaszkodik az önkormányzati normatívák egy részének korrigálásához is – közölte a pártelnök. A kisebb koalíciós párt frakcióülésén észt vett a pénzügyminiszter is.

“Azt kérem Orbán Viktor pártelnök úrtól, hogy nézzen bele a naptárába, és mondjon olyan időpontokat, amikor az ország nyilvánossága előtt megbeszélhetjük azt, hogy miről szól Magyarország a következő évben, mire költjük el közös forintjainkat, mi az a politika, amit szolgálni akarunk, mi az a másik állítás, ami áll a mi állításunkkal szemben, melyek azok a jelentős strukturális átalakítások, amelyeket most kell megbeszélnünk a költségvetés folyamatában” – mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta: azzal, hogy Orbán Viktor nem szólalt meg a költségvetési vitában, elszalasztotta az utolsó olyan pillanatot, amikor cselekvően részt vehetett volna a politikában ebben a ciklusban, hiszen ez az utolsó nagy törvény, a következő év erről fog szólni. Ez oktalanság, sőt az ellenzéki felelősségvállalás elutasítása – tette hozzá.

Magyarország miniszterelnökének a költségvetési vitában nem azzal kellene foglalkoznia, mit csinál a Fidesz vezetője – mondta Pokorni Zoltán (Fidesz) a kormányfő költségvetési vitában elhangzott felszólalására válaszolva pénteken az Országgyűlésben.

Kényes kérdés a helyhatóságok támogatása


A fideszes Kovács Zoltán szerint a jövő évi költségvetés nagy vesztesei a helyhatóságok, mert támogatásuk 100 milliárd forinttal csökken – mondta a politikus a.költségvetési törvényjavaslat általános vitájának harmadik napján.  Lamperth Mónika belügyminiszter ezzel szemben úgy vélte, hogy az államháztartás alrendszerei közül a helyi önkormányzatok támogatása nő a legdinamikusabban az európai uniós forrásokkal együtt: a megyei és a helyi önkormányzatok, valamint a kistérségi társulások 137 milliárd forinttal többet kapnak az idei évhez képest.


Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt kérte: gondolja meg a kormányzat, érdemes-e továbbra is érdemtelenül, durván kezelni a  kistelepülési iskolákat, mivel egy falu sorsa azon múlik, van-e munkahely és óvoda a településen. A Fideszes politikus szerint a kistelepüléseken meg kellene tartani az óvodai és az alsó tagozatos nevelést, mert ezen intézmények esetén a helyi elérhetőség fontosabb, mint a szakosodás és a felszereltség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik