Belföld

A magyar mentőalakulatok a jövő hét elején indulnak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Speciális Mentők, valamint a Főnix Speciális Mentők kutató-mentő csoportokat küldenek a pakisztáni földrengés helyszínére - mondták el a szervezetek munkatársai az MTI-nek vasárnap.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az OKF 12 tagú mentőcsapatot küld Pakisztánba, négyen egészségügyi, nyolcan műszaki mentésre, személykeresésre kiképzett szakemberek lesznek. Az állami finanszírozású kutató-mentő csoport kutyákat is visz a romok alá szorult életben maradottak és halottak keresésére. A csoport várhatóan a jövő hét elején indulhat Pakisztánba.

Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Speciális Mentők közös csoportjának vezetője közölte: tíztagú, orvosokból, mentőtisztekből, ápolókból és műszakiakból álló csoportjuk három mentőkutyát, valamint két tonna felszerelést – részben az önellátáshoz, részben a mentéshez szükséges eszközöket – visz magával Pakisztánba.

Bessenyei Péter, a Főnix Speciális Mentők csoportjának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 12-15 tagú csoportjukban négy orvos – kézsebész, traumatológus, mentőorvos – utazik, továbbá két kisegítő mentőápoló, technikai személyzet és négy kutyás mentő; a kutyások között szlovákok is lesznek.


A létszám a repülőjegy árától függően változhat, valószínűleg hétfő délután indulnak a helyszínre – tette hozzá Bessenyei. Azt a helyi képviselet mondja meg, mire van szüksége. Az orvosok vagy a területen, vagy a helyi kórházban segítenek, vagy a kiesett orvosokat pótolják, a kutyások a munkálatoknál segédkeznek majd.

A csoport képes önállóan dolgozni, 3-10 millió forint közötti értékben visznek magukkal az önfenntartáshoz szükséges eszközökön túl kötszereket, gyógyszereket.

Az MTI érdeklődésére a Magyar Vöröskeresztnél és a Katolikus Karitásznál is azt közölték, hétfőn döntenek a segítségnyújtás módjáról.

Pakisztánban több mint harmincezren vesztették életüket, mintegy 41 ezren pedig megsérültek a szombati természeti csapás következtében. A két rengés közül a nagyobbik 7,6-os erősségű volt a Richter-skálán. Epicentruma Iszlámábádtól mintegy száz kilométerre északra volt. A földmozgás elsősorban Pakisztánt és Indiát sújtotta, a nagy erejű földmozgást több utórezgés követte. Indiában 360 halottról és 900 sebesültről szólnak az eddigi beszámolók. Mind Pakisztán, mind India nemzetközi segélyért folyamodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik