Belföld

Még idén szavaznak a családtámogatásról

A száz lépés programjában meghirdetett családtámogatási reform törvényjavaslatát még az őszi ülésszakban benyújtja a kormány a parlament elé. A Fidesz szerint azonban nincs hosszú távú családpolitikai elképzelés a törvénymódosítási indítvány mögött.

A kormány szándékai szerint jövőre családi típusú segélyezéssé alakul át a rendszeres szociális segély – mondta Göncz Kinga családügyi miniszter csütörtökön. Hozzátette: az ezt kezdeményező törvénymódosítást még az őszi ülésszak során benyújtja az Országgyűlésnek a kabinet. A miniszter kifejtette, hogy a tervek szerint a segély összegénél figyelembe veszik majd az eltartott gyermekek számát. Az átalakítás 80 ezer gyermekes családot és 200 ezer gyermeket érintene, és a támogatás összege átlagosan havi 15 ezer forinttal emelkedik majd. Göncz Kinga a parlament előtt lévő új családtámogatási rendszer kapcsán hangsúlyozta: az átalakítás az igazságosabb elosztást hivatott szolgálni, és azt az üzenetet hordozza, hogy minden gyermek egyformán fontos.

Véleménye szerint a változtatásokkal a családok több, mint 90 százaléka jól jár, de veszít például az a mintegy egy százaléknyi réteg, amely rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesült és az adókedvezmény egy részét is igénybe tudta venni. A szaktárca vezetője relatív veszteseknek nevezte azokat a három, vagy több gyermeket nevelő családokat, akik korábban az adókedvezmény teljes összegét érvényesíteni tudták.
Göncz Kinga felhívta a figyelmet arra is, hogy az alacsony jövedelmű gyerekes családok – a szociális segély tervezett átalakítása mellett – további támogatásokat is kapnak. Ilyen például a 200 ezer családot érintő, átlagosan havi ötezer forintos lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési támogatás, amely négyezer családon átlagosan havi 15 ezer forintos támogatással segít, valamint az Útravaló program, illetve a Roma ösztöndíj, amelyek a tanulást segítik.

“A kormány ötletszerűen, hosszú távú családpolitikai elképzelés nélkül nyúlt hozzá a családtámogatási rendszerhez” – hangsúlyozta reagálásában a Fidesz. Véleményük szerint a – mint fogalmaztak – meggondolatlan változtatás több támogatási elemet szüntetett meg, így a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, az adókedvezményt, a 13. havi juttatásokat. Az ellenzéki párt kabinetvezetője, Harrach Péter, közleményében kiemelte: ez a családok körében bizonytalanságot szül, és tovább csökkenti a gyermekvállalási kedvet. A képviselő úgy véli, az adókedvezmény megszüntetése és a munkához nem kötött támogatások növelése rossz üzenet, csökkenti a munka társadalmi megbecsülését. A Fidesz szerint az új rendszer igazságtalan, mert a kis jövedelműek és a nagycsaládosok kevesebb támogatást kapnak, mint eddig, és „ezt nem képes elfedni a számokat manipuláló kormányzati propaganda sem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik