Belföld

Diszkriminál az újpesti polgármester

Az újpesti piac, nevéhez hűen, az újpesti árusoké lehet, ha a kerület polgármestere komolyan gondolja állítását: ha ketten jelentkeznek egy piaci helyre, azt választja, aki újpesti és magyar.

Derce Tamás, Újpest polgármestere a piaci helyekért folytatott versenyben előnyben részesíti az újpestieket és a magyarokat – bárkivel szemben. A polgármester azt mondja, ha ketten jelentkeznek, azonos feltételek esetén azt választja, aki beszéli Arany János nyelvét. Ezt Újpest első embere csak képletesen értette, az árusoknak nem kell Toldit szavalniuk, ha a piacon akarnak árulni. Derce kijelentése arra utalt, hogy inkább egy újpestinek, illetve egy magyarnak adja meg a szükséges engedélyeket, mint egy kínainak vagy vietnaminak. „Az a dolgom, hogy Újpest lakosait védjem, mert egy családhoz tartozunk. Ha azt mondom egy magyarnak, hogy Mohács, mindenkinek ugyanaz jut eszébe, és ha azt mondom, hogy Arany János, akkor a Toldiból mindenki tud idézni pár sort” – mondta Derce Tamás független polgármester.

“Hej! Ha én is, én is köztetek mehetnék”


Az ügy abból pattant ki, hogy egy vietnami születésű árus, aki az újpesti piacon árult, Derce Tamásnál járt, hogy hosszabbítsa meg az engedélyét. A polgármester közölte vele, hogy azonos feltételek esetén inkább egy újpestinek adja oda a helyet, mert azzal egy nyelvet beszélnek. Derce Tamás a FigyelőNetnek elmondta, hogy nemcsak a külföldiekkel szemben részesíti előnyben az újpestieket, hanem más kerületek lakosaival is. Ezért felállított egy rangsort, amelyben első helyen az újpestiek, aztán a magyarok állnak, végül mindenki más. Eszerint az újpestiek mindenkivel szemben előnyt élveznek – magyarázza álláspontját a független polgármester.


A magyar tudaton és az összetartozáson kívül az önkormányzat első emberének más magyarázata is van arra, miért határozott így. A piaci árusok 90 százaléka kényszervállalkozó. Ha egy újpesti lakos kap árusítási lehetőséget és ezzel munkát, akkor nem vesz fel segélyt, ráadásul jövedelmének egy részét adó formájában az újpesti önkormányzat kapja. Az persze más kérdés, hogy egy kínai származású magyar állampolgár, aki újpesten lakik, szintén az önkormányzatnak adózik. Derce szerint az emberek tévesen következtetnek arra, hogy rasszista lenne. „Engem senki ne nevezzen rasszistának, főleg úgy, hogy van egy párt, amelyik attól félt, hogy 23 millió román özönli el az országot, és veszi el a magyarok munkahelyeit. Nekem az a feladatom, hogy védjem az újpestieket” – válaszolta az önkormányzat első embere a rasszizmust firtató kérdésünkre. Derce Tamás elmondta, hogy amíg ő a polgármester, és amíg a kerület határában nem a „senki földje” tábla található, addig ezt a nézetét veszi alapul.


Csak erkölcsileg kifogásolható


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint jogilag nem kifogásolható az újpesti polgármester döntése. Mint a piac tulajdonosa, maga döntheti el az önkormányzat, hogy milyen szempontrendszer szerint választják ki a placcokért versengőket. A GVH csak akkor avatkozna közbe, ha az önkormányzat ezzel erőfölénybe kerülne. De a városban és az országban elég piac van ahhoz, hogy az árus máshova is mehessen.


Az Egyenlő Bánásmód Hatósága úgy foglalt állást az ügyben, hogy ha a piaci árusítási engedély kiadását például egy kínaitól kizárólag származása miatt tagadják meg, akkor a hatósághoz benyújtott panasz esetén megindítják az eljárást. Az, hogy az önkormányzat kit nem lát szívesen a standoknál, hasonló ahhoz, amikor valaki az albérlőket származás szerint különbözteti meg, és lakását nem adja ki egyes embereknek. Jogilag nem, de erkölcsileg kifogásolható az ilyesfajta megkülönböztetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik