Belföld

Ingyenes PET/CT vizsgálat rákos gyermekeknek

A Gyermekrák Alapítvány, a Pozitron Diagnosztika Közhasznú Alapítvány és a Pozitron Diagnosztika Kft. együttműködési megállapodást írt alá a rákos gyermekek gyógyulási esélyeinek javításáért.

A rákgyógyászatban új lehetőségeket nyújtó PET/CT a legkorszerűbb képalkotó eljárás. A PET-kamera ugyanis a legkisebb megbúvó daganatos, gyulladásos gócot is képes kimutatni. A magántőkéből működő Pozitron Diagnosztikai Központban elérhető vizsgálatot azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még nem finanszírozza.

A Gyermekrák Alapítvány munkatársai, orvosprofesszor tanácsadói pontosan tudják, hogy a mai legmodernebb képalkotó eljárással működő PET/CT alkalmas arra, hogy időben adjon tájékoztatást a beteg gyermek kezelőorvosának a kemoterápia esetleges dóziscsökkentéséről vagy abbahagyásáról. Ez az információ nagyon fontos, mert a szakemberek véleménye szerint a legtöbb esetben a gyermekek a kemoterápia, sugárterápia kíméletlen mellékhatásaiba halnak bele. A PET/CT segítségével egyébként milliókat takaríthatnak meg az egészségügynek is, hiszen a drága kemoterápiás kezelés feleslegessé válásának felismerésével, a pénzkidobást is megúszhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik