Belföld

Elfogták a brókerügy egyik gyanúsítottját

Schöntal Henriket Ferihegyen vették őrizetbe hétfőn. A K&H-ügy egyik gyanúsítottja ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

A nemzetközi elfogatóparancsot még hónapokkal ezelőtt rendelte el a Fővárosi Bíróság Schöntal Henrik ellen, hétfőn pedig Budapesten, a repülőtéren vették őrizetbe a Fővárosi Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói.

Schönthal Henrik ellen a K and H-üggyel összefüggésben pénzmosás megalapozott gyanújával indult eljárás még a múlt év elején, a férfi az ügy kipattanásakor azonban az Egyesült Államokban tartózkodott. Szakértők akkor nem adtak sok esélyt arra, hogy a kiadatásra, és így az eljárás megindítására még az elévülés előtt sor kerülhessen. Schöntalon kívül egyébként egy másik személyt is köröznek: Abdo Mahmoud szír pénzváltó néhány órával az előtt szállt fel egy Damaszkuszba induló gépre, mielőtt az ügyész aláírta volna az elfogatóparancsát. Róla szökése után az a hír terjedt el, hogy bevonult a szíriai hadseregbe. Damaszkusz azonban – miután Abdo Mahmoud szíriai állampolgár – egyébként sem adná ki.

A Fővárosi Főügyészség gyanúja szerint Schönthal Henrik két off-shore cég „rendelkezésre jogosult tagja” volt, azaz dönthetett a cég pénzügyeiről, számláiról. A gyanú szerint Schönthal Henrik tudta, hogy a cégeken keresztülfolyt pénzek a Kulcsár Attila által elkövetett bűncselekményekből származnak. Továbbá közreműködött abban, hogy az off-shore cégek továbbutalják a pénzt, és az ügyben meggyanúsított két szír állampolgár felvehessen összesen hatmilliárd 200 millió forint bűncselekményből származó pénzt.

A két vádlottal szemben távollétükben indított eljárást egyébként elkülönítették a K&H-botrány sikkasztási és pénzmosás “ágában” kihallgatott 24 gyanúsítottétól, és mindkettőjükkel szemben felfüggesztették a nyomozást. A felfüggesztés a cselekmény elévüléséig tart, azaz annyi ideig, mint a nekik felróttakért kiszabható maximális büntetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik