Belföld

Összeomlik a betegellátás?

Az OEP cáfolta, hogy a térítési díjak változása a betegellátás összeomlásával járna. Szakértők szerint azonban csak akkor állna helyre az egyensúly, ha harmadával kevesebb beteget utalnának kórházba, mint most – írja a Népszabadság.

A kezelések térítési díjainak módosítása átlagosan 30 százalékos forráskivonással jár az egészségügyből, így a klinikák megfelelő működéséért nem tudunk felelősséget vállalni – közli négy orvosegyetemi rektor az egészségügyi miniszternek írt levelében.

Szó sincs elvonásról. Sőt, szeptembertől átlagosan egy százalékkal nő például a klinikák bevétele – vitatta a levélben foglaltakat Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese. Az egészségbiztosító, mint eddig minden évben, korrigálta az egyes betegségcsoportokra kalkulált díjakat. Ahol csökkent az ápolási idő, vagy olcsóbbá váltak az eszközök, érvényesítette ezt a térítési díjakban is. Ahol az ellenkezője történt, emelte az összeget. Székely Tamás szerint összességében a fél százalékot sem éri el a betegségcsoportoknál a díjak változása, miközben szeptembertől másfél százalékkal nő az egyes esetek után kifizethető teljes összeg.

A számmisztika ellenére a Semmelweis Egyetem bevétele az első kalkulációk szerint havonta 60-70 millió forinttal lesz kevesebb – reagált az elhangzottakra Stubnya Gusztáv, a SE stratégiai igazgatója. A bevételcsökkenés mellett ráadásul többletkiadásokkal kell számolni, hiszen a kötelező béremelés és az energiaköltségek növekedése az egyetemre is terheket ró. A Magyar Kórházszövetség elnöke, Golub Iván szerint már az ellátás biztonságát veszélyezteti a kialakult pénzügyi helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik