Belföld

Ellenőrzik a dolgozók tb-befizetéseit

A miniszterelnök széles körű tb-ellenőrzést hirdetett meg, amely főleg az aktív korúakat fogja érinteni. Mikola István volt miniszternek tetszik az ötlet, de konkrétumokat vár.

Gyurcsány Ferenc az egészségbiztosítási pénztár, és ezzel az egészségügy forráshiányának enyhítését a biztosítási rendszer átalakításával, illetve az ellenőrzési rendszer szigorításával kívánja megoldani. A tb-befizetések vizsgálata fokozatos lenne, elsősorban az aktív korúakra terjedne ki, tehát a munkavállalókra illetve a vállalkozói viszonnyal rendelkezőkre. Az eltartottak, a gyerekek a szülők jogán részesülnek ellátásban, a nyugdíjasok fedezetét pedig a nyugdíjbiztosító szavatolná; ennél több konkrétum egyelőre nem ismert. „A terv lényege, hogy az egészségügyi szolgáltatást az vehesse igénybe, aki befizette a járulékot” – mondta Kökény Mihály szocialista képviselő a FigyelőNetnek.


Az ellenőrzés során lesz egy átmeneti időszak, valószínűleg határnapot fognak kitűzni, ameddig ki lehet egyenlíteni a tartozást. Ha valakinek – nem sürgős – ellátásra lesz szüksége, és nincs meg a fedezet, mert nem fizette ő vagy munkáltatója a járulékot, úgy a szolgáltatás értékét ki kell fizetnie. A kérdésre, hogy amennyiben valaki notoriusan elfelejtett utalni a társadalombiztosítónak, számíthat-e egyéb retorziókra, Kökény Mihály nem adott egyértelmű választ, de hangsúlyozta: a bliccelők “méltányos eljárásban” részesülnek.








Egyre kevesebbet fizetünk
Évről évre nagyobb a hiány az egészségbiztosítási kasszában, egyre kevesebben fizetnek járulékot. A bliccelők számát csak becsülni lehet, de szakértői vélemények szerint a négy millió aktív kereső tíz-húsz százaléka, 200-800 ezer ember játssza ki a rendszert, ezzel évi több tízmilliárd forinttal megrövidítve a biztosítót és ezzel az egészségügyet.

„Ez nem egy olyan program, ami pár hónap alatt kivitelezhető, hiszen több lépésre van szükség, több jogszabályt is módosítani, konkretizálni kell hozzá” – mondta a volt egészségügyi miniszter. Hozzátette, a kormányfő háromszintű biztosítási rendszert szeretne működőképessé tenni. Elvileg ennek a szisztémának megvan a törvényi háttere, csak jelenleg nincs pontosan szabályozva, így törvénymódosításokkal kell világossá tenni a rendszert.


Háromlépcsős biztosítás


„Az első lépcsőben olyan szolgáltatások lennének, ahol mindegy, van-e valakinek érvényes TAJ-kártyája, fizet-e járulékot. Tipikusan ilyen, ha valaki közterületen rosszul lesz, de a karantén, a védőoltás, vagy például a terhesgondozás is ebbe a körbe tartozik.


A második szint azokat a szolgáltatásokat jelenti, amelyek a tb-csomagban vannak ” – magyarázta Kökény Mihály. Mint mondta, ide tartozik, ha valaki a háziorvos beutalása alapján kórházba kerül, vagy a rendelőintézetben vizsgálatokat végeznek el rajta. Ebben az esetben azonban a tervek szerint ellenőrizni fogják a biztosított TAJ-kártyáján keresztül azt, hogy a szolgáltatást igénybe vevő fizetett-e járulékot.


A harmadik lépcső pedig a magánbiztosítókkal kötött szerződés alapján igénybe vehető plusz-szolgáltatások köre lenne. Ilyen a kényelmesebb szoba vagy a soron kívüli ellátás.

Mikola konkrét programot várna

A tb-befizetések ellenőrzését nagyon helyesnek tartja Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere. A politikus azt reméli, hogy először azokat az állami vállalatokat és szerveket – például a rendőrséget vagy a MÁV-ot – fogják megvizsgálni, amelyek a legnagyobb tartozást halmozták fel.

„A háromlépcsős rendszer megvalósításához törvénymódosításra van szükség, ami gigantikus munka lesz, hiszen egy 116 éve működő rendszert, társadalmi szerződést kell újragondolni és elfogadtatni. A módosításokat tehát mindenképpen egyeztetni kell az egészségügyi nemzeti kerekasztallal, ahol a szakmán túl betegszervezetek, és különböző érdekképviseleti szervek is jelen vannak. Eddig azonban semmilyen szakmai program nem jutott el hozzánk, amiről elkezdhetnénk vitatkozni” – mondta Mikola István, a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) elnöke. Hangsúlyozta, sok a nyitott kérdés, nem tudni például, hogy a nyugdíjasok ellátását melyik kasszából fedezik. Egyelőre sem a MET, sem a Magyar Orvosi kamara nem kapott a témában szakanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik