Belföld

Lemondott a cseh kormányfő

Lemondásával pecsételte meg a cseh belpolitikai válság megoldására készült, az utóbbi hetekben sokszor átírt forgatókönyvet Stanislav Gross, akitől Jirí Paroubek veszi át a kormányfői tisztséget.

A múlt a héten köttetett koalíciós megállapodásnak megfelelően benyújtotta a lemondását az ingatlanbotrányba keveredett Stanislav Gross. Vaclav Klaus államfő már korábban jelezte, hogy elfogadja Gross lemondását, és még aznap kinevezi az új miniszterelnököt.

A több hete tartó belpolitikai válság azután robbant ki, hogy a kereszténydemokraták kiléptek a hárompárti koalícióból, mert a szociáldemokraták nem voltak hajlandóak lecserélni a zavaros családi pénzügyei miatt éles bírálatok kereszttüzébe került Grosst. Ezt követően a kormányfő bizalmi szavazást kért maga ellen, ám az utolsó pillanatban sikerült megegyeznie az ellenzéki kommunistákkal, így kereszténydemokraták támogatása nélkül is túlélte a voksolást. Azonban ezt követően az uniópárt képviselői is bejelentették, hogy kiszállnak a közös csónakból, így lehetősége sem volt Grossnak, hogy nekivágjon a kisebbségi kormányzásnak.


Lemondott a cseh kormányfő 1

A háttérben a új, jobbra a lemondott miniszterelnök.

Az új forgatókönyv szerint Jan Kohout lett volna a miniszterelnök, ám a szociáldemokraták számára elfogadhatatlan volt, hogy a nagyobbik koalíciós partnerük, a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppárt a számára kijelölt miniszteri tisztségekbe újra azon politikusait kívánta jelölni, akik miniszterként az előző kormánynak is a tagjai voltak. Az újabb megállapodás felbomlása után az államfő kijelentette, ha az egykori koalíciós pártok vezetői írásban is megerősítik, hogy nem képesek megállapodni, elrendeli az előrehozott választások megtartását. Ez komoly érv volt egy új megegyezés mellett, melynek eredményeképpen Jirí Paroubek alakíthat kormányt.

Az új miniszterelnöknek kinevezése után 30 napja lesz arra, hogy kormányának programjával a képviselőház elé lépjen. “Az új megállapodás lényege, hogy a legfontosabbnak minősített kérdésekben a koalíciós partnerek közösen fognak szavazni és nem fogják keresni az ellenzéki kommunista párt támogatását” – mondta a dokumentum aláírása után Miroslav Kalousek, a kereszténydemokraták elnöke. Kalousek kifejtette: a koalíció a jövő évi költségvetést, az adótörvényeket, az ország védelmének kérdéseit és a magánvagyon védelmét tartja a program sarokpontjainak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik