Belföld

Választási főpróba Sopronban

A Fidesz győzelmet, az MDF legalább 7 százaléknyi szavazatot remél a soproni időközi országgyűlési képviselőválasztáson. A kormánypártok lapunknak nem kívántak találgatásokba bocsátkozni.

Hét jelölt száll ringbe Sopron országgyűlési képviseletéért. A Szájer József Európa Parlamenti képviselősége miatt megüresedett helyre a pártok – az MSZP kivételével – ugyanazokat a jelölteket indítják, mint múlt év végén, az eredménytelenül zárult első két voksoláson. Így a Fideszt most is – a novemberi második fordulóban közel 90 százalékot szerzett – Firtl Mátyás képviseli, míg az SZDSZ Kóczán Zoltánt, a Jobbik Magyarország Kirkovits Barnabást, az MDF Nagy Tamást, a MIÉP Sárdy Barbarát, a Magyar Vidék Párt pedig Friedl László Mihályt jelölte. A Magyar Szocialista Pártot a tavalyi botrányok után a második fordulóban visszalépett Kránitz László helyett Csák Ferenc képviseli majd. A lista ezzel vált teljessé, a szavazólapok már elkészültek, sőt, egy szavazó már le is adta voksát a berlini külképviseleten. A körülbelül 51 ezer szavazásra jogosult 57 szavazókörben élhet választójogával.


A választási törvény szerint a voksolás akkor lesz eredményes, ha a jogosultak legalább fele, plusz egy fő leadja szavazatát, és ennek legalább felét egy jelölt kapja. Ha ez senkinek sem sikerül, újabb forduló következik május nyolcadikán. Itt már csak a három legtöbb szavazatot kapott politikus indul, és a legtöbb szavazatot elérő nyeri el a mandátumot, feltéve, hogy az összes választásra jogosult több mint negyede az urnákhoz járul.


A pártok már 2006-ra koncentrálnak








A Fidesz új arcokkal indul 2006-ban
A Fidesz vezetése eddig ismeretlen politikusokat szeretne indítani a 2006-os választásokon azokban a körzetekben, ahol a párt nagy vereséget szenvedett 2002-ben. A változás a képviselő-jelöltek felét érinti, 176 egyéni indulóból mindössze 88 lesz régi, bevált politikus. Ez azt is jelenti, hogy akár volt miniszterek, ismert Fidesz-arcok is lemaradhatnak az országos vagy területi listákról – értesült az Index.

A parlamenti pártok számára mindegyik választás fontos, pláne, ha országgyűlési képviselői helyről van szó, a vasárnapi voksolás eredményét azonban óvatosan kezelik. „Nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani a soproni eredményének, de mindenképpen figyelni kell azért rá. Egy ilyen szavazás ugyanis minden közvélemény-kutatásnál pontosabban mutatja, az emberek hogyan gondolkodnak az adott területen, milyenek a választási preferenciáik. Az egész ország hangulatát le lehet szűrni ebből, de csak korrekciókkal” – mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a FigyelőNetnek. Mint hozzátette, az előzmények alapján nem kétséges, a Fidesz fog győzni, és reméli, az MSZP nem folyamodik megint olyan trükkös megoldáshoz, hogy ha nem tud nyerni, megakadályozza ellenfelét a győzelemben.

Az SZDSZ nagyon fontosnak tartja az időközi választást. „Nyerni nem mi fogunk, de jó szereplést várunk a jelöltünktől. Tizenöt éve önkormányzati képviselő, megbecsült személyiség. Az első két forduló sikertelensége sajnos a kis pártok esélyeit rontja, de már annak is örülnénk, ha végre eredményes lenne a szavazás, és Sopron is képviseletet kapna a parlamentben” – mondta Horn Gábor, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese a FigyelőNetnek. Hozzátette, mindegy, mi lesz az eredmény, annak országos szinten nincs nagy relevanciája, hiszen ez a szavazás a helyi emberekről szól.

A Magyar Demokrata Fórum szerint mindenképpen üzenet értéke van a választási eredménynek, amelyet figyelembe kell venni, és következtetéseket kell belőle levonni. „Nagy Tamás, bár nem tagja pártunknak, de a nyolcvanas évek végén részt vett az MDF megalapításában, és hitelesen tud képviselni minket”- véli Szőke László, az MDF alelnöke. A politikus hangsúlyozta, hét százalék körüli voksot tartanak reálisnak, ezzel már elégedettek lennének.

Az MSZP nem kívánt előzetes latolgatásokba bocsátkozni, a várható esélyekről nem nyilatkozott lapunknak. 


Ősszel sikertelen volt








A Vidékpárt bojkottra hív
A Magyar Vidék Pártja arra kérte az SZDSZ, az MDF, a MIÉP és a Jobbik képviselőjét, hogy visszalépésükkel bojkottálják a választást, amely véleményük szerint figyelmen kívül hagyja a demokrácia szabályait. A párt szerint a kis pártok nem egyenlő eséllyel indulnak a választáson, és ez abban is megmutatkozik, hogy a két nagy párt kétszer annyi műsoridőt kapott a helyi és az országos médiumokban, mint öt kisebb társa együtt. Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy felhívják a választópolgárok figyelmét a kisebb pártokat érintő diszkriminációra.


Novemberben – a szécsényi szavazással egy időben – már tartottak Sopronban időközi választásokat, akkor azonban mind a két forduló eredménytelen volt. Akkor Sopronban ugyan nagy különbséggel győzött a Fidesz, de a voksolás végül érvénytelen lett.

A soproni szavazást botrányok sora övezte, a szocialisták jelöltje, Kránitz László, ugyanis állítólag vásárlási utalványokat osztogatott nyugdíjasoknak. A történtek után a szocialista induló visszalépett, szavazni pedig olyan kevesen mentek csak el, hogy az összes szavazó 25 százaléka sem gyűlt össze.

Sopron, a fideszes város

Sopron hagyományosan fiatal demokrata kötődésű. 1990-ben Szájer József szerezte a legtöbb szavazatot, megelőzve Pozsgay Imrét. Érdekesség, hogy a párt által most indított Firtl Mátyás – a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként – a szavazatoknak csaknem öt százalékát szerezte meg. Négy évvel később – a harmadik helyezett Szájer átszavazó táborának köszönhetően – a szabad demokrata Kertész Zoltán győzött. Szájert 1998-ban már az MDF is támogatta, és hatalmas fölénnyel szerezte vissza soproni mandátumát. A 2002-es választáson alig két százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint a felét és a képviselői mandátumot. A második körbe akkor végül a Fidesz-MDF-es jelölt mellett Kránitz László került be és négyezer-ötszáz szavazattal maradt le Szájertől. Listáról mégis a parlamentbe jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik