Belföld

Nehéz a követelésbehajtás

Nyugat-Európában nőtt, az új EU-tagoknál csökkent tavaly a vállalati csődök száma. Magyarországon 2003-hoz képest 0,8 százalékkal több, 7756 csődöt regisztráltak, s ez térségünkben a legmagasabb szám.

A Creditforum kutatóintézet jelentéséből kiderül, hogy az emelkedés hatalmas különbségeket fed: Görögországban a csődesetek száma 20,2 százalékkal nőtt, míg Nagy-Britanniában 13,4 százalékkal csökkent. A nyugat-európai vállalati csődesetek számát tekintve 2004-ben tovább nőtt a szolgáltatási szektor részaránya, megközelítve a 45 százalékot. Az építő- és a feldolgozóipar részesedése ezzel párhuzamosan csökkent – írja a Világgazdaság.

Az EU-hoz újonnan csatlakozott kelet-közép-európai országokban a csődök száma 2,1 százalékkal, 21 298-ra esett vissza (Észtország nem szerepel a felmérésben). Az új EU-tagok esetében a Creditforum arra figyelmeztet, hogy itt a csődtörvényeket még nem használják ki optimálisan, így a fizetésképtelen vállalatok száma jóval nagyobb lehet a megindult csődeljárásoknál.

A csődesetek okait elemezve a Creditforum azt emeli ki, hogy a kisebb vállalkozások számára ügyfeleik késedelmes fizetése akut likviditási problémákat okoz. A követelésbehajtást Magyarországon a jelentés különösen nehézkesnek ítéli; a peren kívüli felszólításokra a legtöbb adós nem reagál, az inkasszós vállalkozások tevékenysége pedig nincs törvénybe foglalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik