Belföld

Négy hónap van a hiány csökkentésére

Draskovics Tibor elismeri, hogy a korábbi konvergencia-programban szerényebb deficitcsökkentést kellett volna megcélozni. Most négy hónapja van a kormánynak, hogy teljesítse az uniós ajánlásokat.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa kedden módosítás nélkül jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarországhoz intézett ajánlásait az államháztartási hiány deficitcéllal összhangban történő csökkentésére, és egyben vita nélkül elfogadta a módosított magyar konvergencia-programról szóló véleményét.


„Az ajánlásokban az szerepel, amire számítottunk és amiben előzetesen egyetértettünk” – jelentette ki az ülést követően Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A kormánynak most az eljárásrend alapján négy hónap áll rendelkezésre, hogy az ajánlások figyelembe vételével megtegye a szükséges kiigazításokat.


Mit ajánl a pénzügyi tanács?


• A magyar hatóságok a lehető legrövidebb időn belül vessenek véget a jelenlegi túlzott hiányhelyzetnek.
• A magyar hatóságok középtávú keretben hiteles és fenntartható módon lépéseket tegyenek a deficit GDP 3 százalék alá történő leszorítására 2008-ra, a konvergencia-programról készült tanácsi véleményben foglalt hiánycsökkentő pályával összhangban.
• A magyar hatóságok 2005. július 8-ig pótlólagos lépéseket magukba foglaló, lehetőség szerint strukturális jellegű hatékony intézkedést hozzanak a 2005-ös deficitcél elérésére. Külön is szó lehet a 2005-ös költségvetésben képzett tartalék jelentős mértékű növeléséről és lehetőség szerint korlátozott felhasználásáról, továbbá arról, hogy felhasználását csak a 2005-ös hiánycél egyértelmű teljesítésétől tegyék függővé.
• A magyar hatóságok bárminemű adócsökkentés időzítését és végrehajtását a konvergencia-programban szereplő deficitcélok elérésétől tegyék függővé.
A tanács ezenkívül felkéri a magyar hatóságokat, hogy:
• Minden lehetőséget ragadjanak meg a fiskális kiigazítás felgyorsítására.
• Haladjanak előre az államigazgatás, az egészségügyi és az oktatási rendszer előirányzott reformjával, az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának javítására való tekintettel is.

Ajánlják figyelmünkbe


Ezek egyike annak a költségvetési vésztartaléknak a megemelése lesz, amit a kormány éppen a 2005-ös GDP 4,7 százalékának megfelelő (nyugdíjreformmal korrigálva 3,6 százalékos) deficitcél biztonságos elérése érdekében hozott létre. A pénzügyminiszter már jövő héten a kormány elé terjeszti erre vonatkozó javaslatát.


Mint ismeretes, minden egyes tárcának tartalékot kell képeznie, amelyekből csak külön kormánydöntéssel lehet forrásokat felszabadítani. Ennek összege, vagyis a tartalék mértéke nagyjából a GDP 1 százalékával egyenlő. A gyakorlatban azonban ez eddig GDP-arányosan fél százalékos volt. Draskovics most „kevesebb és szűkebb körű felmentést” fog javasolni, hogy megfeleljen a tanácsi ajánlásnak.


A pénzügyminiszter az uniós témákkal foglalkozó BruxInfo kérdésére úgy fogalmazott, hogy az így megnőtt tartalék sem fogja elérni a GDP 1 százalékát, csupán „valahol a kettő között lesz”. A pénzügyminiszter arra is ígéretet tett, hogy a kormány mindaddig nem nyúl hozzá a költségvetési tartalékhoz, amíg nem lesznek birtokában az első félévi államháztartási hiányadatok. A pénzügyi tárca vezetője elismerte, hogy négy hónap múlva „viszonylag kevés fog látszani”, de emlékeztetett rá, hogy a szabályokat uniós szinten találták ki.


Önmérséklet és adócsökkentés


Egy hazánkhoz intézett másik tanácsi ajánlás az adórendszerben tervezett módosítások kapcsán inti önmérsékletre a kormányt. A pénzügyminiszter ezzel is egyetért, és olyan adóreformot ígér, ami nem veszélyezteti a program végrehajtását és az idei deficitcél teljesítését.


Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy ebből még nem következik az, hogy bizonyos területeken nem kerül sor adócsökkentésre, vagy az általános adóterhelés nem enyhülhet. A lényeg, hogy az adórendszer bármiféle módosításának költségvetési szempontból semlegesnek kell lennie.


Egy további ajánlás a nagy elosztó rendszerek (egészségügy, oktatásügy) reformjának szükségességét hangsúlyozza, amivel a pénzügyminiszter szerint Magyarország is egyetért, de erre 2006-2007-ben kíván igazán sort keríteni. Draskovics egy korábbi alkalommal elmondta, hogy addig is a kis lépések politikáját folytatják a strukturális reformokban.


Draskovics: szerényebb célszám kellett volna


Draskovics Tibor a BruxInfo kérdésére elismerte, hogy így utólag a tavalyi konvergencia-programban tanácsosabb lett volna szerényebb deficitcsökkentést megcélozni, amit be lehetett volna tartani. Úgy vélte, hogy szerencsésebb lett volna a 2003-as államháztartási hiány ismeretében megrajzolni a kiigazítási pálya első 2004-es szakaszát. „Ezért magamra vállalom a személyes felelősséget” – hangsúlyozta a miniszter, aki azzal magyarázta döntését, hogy a 2003-as forintproblémák miatt világos jelzést akart küldeni a piacoknak.


„A mostani ismereteink szerint kicsit óvatosabbnak kellett volna lenni” – tette hozzá. Draskovics arra is rámutatott, hogy a bizottság lát bizonyos kockázatokat az idei költségvetésben, ám ezek mértékét különbözően ítélik meg a felek. Hangsúlyozta, hogy a költségvetési tartalék éppen ezeknek – a szerinte bevételi oldalon jelentkező – kockázatoknak a kezelését szolgálja. A miniszter ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy tavaly nem a többletkiadások, hanem az elmaradt áfa-bevételek miatt lett nagyobb a tervezettnél a hiány.


Címlapkép: MTI
(a fotó a hétvégi Bokros-csomagról szóló konferencián készült)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik