Belföld

Dühösek a gazdák

Perrel fenyegetve, dühösen vonultak el vasárnap este a gazdák a Kossuth térről. Délelőtt folytatódnak a tárgyalások, csak néhány megoldatlan kérdéskör maradt. A legfontosabb: ne kelljen visszafizetni az EU-kasszába.

Felháborodva és perrel fenyegetőzve vonultak el traktorjaikkal vasárnap este az Országház elől az ott tüntető gazdák. Terveik szerint bírósághoz fordulnak, mivel a rendőrség nem engedélyezte kétszáz újabb traktornak, hogy a Kossuth térre gördüljön.


Maratoni hosszúságú tárgyalásukon a demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai vasárnap ismét áttekintették a megoldandó kérdéseket. A gazdák tíz pontba gyűjtötték követeléseiket, és ezek problémásabbjainak megoldása egyelőre még várat magára. Ezt burkoltan Németh Imre, földművelésügyi miniszter is beismerte, amikor úgy nyilatkozott, hogy ugyan előbbre jutottak, de több vitás kérdés még mindig függőben maradt.


Nem látszik az alagút vége


A földművelésügyi miniszter szerint ugyan a problémákat mindkét tárgyalófél meg kívánja oldani, de szerinte jelenleg még nem látható a tárgyalások vége. A kormányzat jóindulatát jelzi, hogy a hét végén is folyt a kifizető ügynökségen a munka, és így az igénylések több mint 80 százalékát teljesítették. A kifizetéseket a vállalt határidőn belül kiutalják, és ennél gyorsabb már nem lehet dolgozni – mondta Németh. Szerinte az agrártárcának is az az érdeke, hogy az uniós pénzek a lehető legjobb helyre kerüljenek és a lehető leghatékonyabban költsék el azokat a gazdálkodók. Vagyis az uniós forrásokat ne kelljen visszafizetni az EU kasszájába.

A szakértői tárgyalások hétfő reggel is folytatódnak; így március 7-én reggeltől a szakértők három munkacsoportban ismét megpróbálnak egyezségre jutni. Az alkudozások befejezésének függvényében ülnek össze a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői plenáris egyeztetésre.

Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint vasárnap minden kérdéskört áttekintettek, így a hétfői ülésre azok a vitás pontok maradtak, amelyekben jelentősen eltér a két tárgyaló küldöttség véleménye egymástól: ilyen az intervenció, a pénzügy és a 2005-ös támogatások ügye.


Így már csak kis lépés választja el a gazdákat a megállapodás aláírásától. Az érdekképviseleti vezető szerint a demonstráló gazdák megbízottai bármikor aláírhatják a megállapodást, ha a vitás kérdésekben számukra kedvező válasz születik.


Dühösek a gazdák 1

Traktor a Kossuth téren

Gyurcsány bekeményít


Kemény hangú, határozott kiállással hívta fel magára a figyelmet egy szombati lakossági fórumon Gyurcsány Ferenc kormányfő. Szerinte a tüntető gazdáknak világosan meg kell mondani, hogy egy tapodtat sem fog a magyar kormány engedni. A miniszterelnök szerint meg kell kérni a tüntetőket, hogy tisztességgel menjenek haza, “de ha nem mennek haza, én akkor sem engedek”.


Az utakon kint lévő gazdák még 200 milliárd forintot szeretnének, és ez az összeg akkora, amennyi az egész országban családi pótlékra megy el – tette hozzá a kormányfő. Szerinte ennek az összegnek a kifizetéséhez meg kellene szüntetni a minimálbérek adómentességét, s fel kellene emelni a társasági adót 16-ról 20 százalékra. Ráadásul éppen az agrárium az, amely az elmúlt három évben mással nem összevethető nagyságú többletet kapott – mondta a kormányfő.


2002-ben 200 milliárd forintot költöttek agrártámogatásra, míg az idén 320 milliárdot.


Foto: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik