Belföld

Túl az egymilliárdon a BÉT profitja

A Budapesti Értéktőzsde Rt. az előzetes adatok szerint 1,024 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a 2004. évet, az egy évvel korábbi 129 millió forintos nyereség után - közölte a BÉT a honlapján pénteken.

A tavalyi nyereség 45 százalékkal meghaladja az előirányzottat, de nagyságrendjét már tavaly decemberben előrejelezték a tőzsde vezetői. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke december végén úgy nyilatkozott: az egymilliárd forint közeli nyereséget a menedzsment megelőlegezett javaslata szerint visszaforgatják, és nem fizetnek osztalékot. Erről a végső döntést a tulajdonosok hozzák majd meg.

A menedzsment osztalék-felhasználási javaslatának fő oka az – tért ki az indoklásban a részletekre a BÉT-elnök, hogy a tőzsde több akvizíció előtt áll. A BÉT saját forrásai a Budapesti Árutőzsde részvényeinek megvásárlására elegendőek, de a Keler Rt. tervezett megszerzéséhez, valamint a regionális stratégia megvalósításához több tőkére van szükség. Ezért a BÉT azt is tervezi, hogy jövőre új részvények kibocsátásával szerez forrást, ezt követően pedig megvalósulhat a BÉT-részvények tőzsdei bevezetése is.

Bővülő forgalom

A mostani közlemény szerint az eredmény a magas tőzsdei forgalomnak és a hatékony gazdálkodásnak köszönhető. A napi átlagos részvénypiaci forgalom tavaly 10,3 milliárd forintot ért el, szemben a 2003. évi 7,5 milliárd forinttal.

A tőzsdeindex egyébként 57 százalékot emelkedett a tavalyi évben, miáltal a részvénypiac teljes tőkeértéke (kapitalizációja) a tavaly januári 3672 milliárd forintról 5







A nap másik tőzsdei hírei…
…16 ezer felett zárt a BUX. Részeletek >>

189 milliárd forintra emelkedett december végére – derült ki a január végén közzétett tavalyi forgalmi statisztikákból.

A legnagyobb forgalmat az OTP-vel bonyolították le, de alig maradt a bankpapír mögött a piac másik sztárja, a Mol, így az árfolyamértéken számított 2590 milliárd forintos teljes részvényforgalom 63 százalékát tették ki a rájuk adott megbízások. Ha az üzletkötések számát vizsgáljuk, akkor kijelenthetjük, hogy minden ötödik tranzakcióban vagy az OTP vagy a Mol volt a főszereplő, minden hetedik-nyolcadik esetben pedig a Richter vagy a Matáv. A legnagyobb üzletkötés azonban érdekes módon nem az említett társaságokra, hanem a TVK papírjaira született. Tavaly márciusban egyetlen tranzakció során 7,6 milliárd forintnyi TVK fordult meg (sokszor az egész napi forgalom nincs ekkora), igaz ez csupán a Mol tulajdonában lévő pakett átkötése volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik