Belföld

Gyurcsány: a GDP harmadát termeli meg a feketegazdaság

A magyar GDP mintegy 30 százalékát éri el a szürke- és feketegazdaság teljesítménye, mintegy 6600 milliárd forintot tesz ki - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken Budapesten, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága rendezvényén.

A miniszterelnök szerint a szürke- és feketegazdaságban létrejött teljesítményből származó adó- és járulékkiesés a mai jövedelemcentralizáció arányait figyelembe véve mintegy 3000 milliárd forintra rúg. Meggyőződése, hogy ha ennek a szürke- és feketegazdaságnak egy jó részét sikerülne “kifehéríteni”, akkor csökkenteni lehetne a gazdaságra rakódó terheket. A fekete- és szürkegazdaság miatt kieső 3000 milliárd forint elegendő lenne arra, hogy teljesen megszűnjön az országban a helyi iparűzési adó, hogy a tb-terhek legalább 10 százalékponttal csökkenjenek, elegendő lenne arra, hogy az áfa felső kulcsa 20 százalék alá csökkenjen és még mindig maradna pénz a szociális és egészségügyi ellátórendszer átalakítására.

Beszédében Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a miniszterelnök nem szeretné a választás előtti utolsó egy évet tétlenséggel tölteni. Nem kíván lemondani nagy átalakításokról, például az adóreformról, és nem kíván választási költségvetést készíteni. A kormányfő szerint a magyar gazdaság végre jó irányba halad az inflációt, a növekedést, az exportot, a beruházásokat tekintve, a költségvetést pedig képesek lesznek kézben tartani.

A kormányfő a cégvezetőknek is jelezte, hogy a tudnak az átalakításkor figyelembe veszik, hogy Magyarországon még mindig igen drága céget alapítani és maga a cégalapítási folyamat is túl hosszú időt vesz igénybe. A szakképzés egész rendszere pedig elavult, ezért napjainkra oda jutott az ország, hogy nincs elegendő alkalmas munkaerő egyes területeken.

Két baloldal

A belpolitikai viszonyok jellemzésére elmondta, hogy számára egészen döbbenetes, hogy ma Magyarországon két baloldali tömörülés vívja a harcát. A miniszterelnök véleménye szerint a nép baloldali programra, hagyományos baloldali programra akar felhatalmazást adni a politikai pártoknak. Eközben – megítélése szerint – a hagyományos baloldali program Magyarországnak nem a jövőjét szolgálja, éppen ellenkezőleg, viszont “egy modern, korszerű baloldali program igen”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik