Belföld

16 ezer felett zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,57 százalékos emelkedéssel, pénteken 16 032,83 pontos új történelmi csúcson zárt, s árfolyamrekordot döntött a Mol is.

A részvénypiaci forgalom magas, 18,54 milliárd forint volt, amelynek több mint a felét a Molra és az OTP-re kötött üzletek tették ki. A kereskedők szerint egész napos vételi érdeklődés jellemezte a piacot, és főleg külföldi befektetők vásároltak.

A vezető részvények valamelyest drágultak az előző napi záróárakhoz viszonyítva, a Mol árfolyama 13 245 forinton új történelmi rekordot ért el. Horváth Zoltán, a CIB Bank üzletkötője szerint az olajcég papírjai a kedvező profitvárakozások miatt drágultak. A Mol részvényei végül 13 195 forinton zártak, 1,93 százalékkal magasabban a csütörtöki értéknél.







A nap másik tőzsdei híre…
…Túl az 1 milliárdon a BÉT profitja. Részletek>>

A Richter a péntek reggel közzétett kedvező gyorsjelentés hatására emelkedett, magával húzva a szektortárs Egist is, amelytől szintén jó eredményeket vár a piac. A Richter éves árbevétele 4,3 százalékkal 121,65 milliárd forintra emelkedett, adózott nyeresége 37,61 milliárd forintot tett ki, ami 11,7 százalékkal több az előző évinél mindamelett, hogy az eredményt jelentős mértékben az egyszeri tételek javították tavaly (Részletek >>). Richter árfolyama végül 2,64 százalékos pluszban zárt 26 480 forintos záró árral, az árfolyama 7 százalékkal 14 500 forintra nőtt.







Draskovics gratulál
A BUX-index szárnyalása a tőzsdén lévő magyar cégek és a magyar gazdaság iránti befektetői bizalom határozott jele – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter pénteken az MTI-nek. “Ez jól látható az állampapírpiacon is, tehát nem elszigetelt jelenségről van szó” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki szerint a hazai és a külföldi befektetők úgy ítélik meg, hogy Magyarországon biztonságosan, jó hozammal, perspektivikusan lehet befektetni. “Ez mindenképpen nagyon örömteli fejlemény, gratulálok a tőzsdei vállalatoknak és az értéktőzsdének ehhez az eredményhez” – mondta Draskovics Tibor.

A Mol részvényei 13 195 forintot értek a zárásban, 250 forinttal, illetve 1,93 százalékkal többet, mint csütörtökön, forgalmuk 5,7 milliárd forintot tett ki. Az OTP papírok 4,9 milliárd forintos forgalomban 25 forinttal, 0,42 százalékkal drágultak így 6000 forintot értek a nap végén. 

A Matáv egész nap tartotta a 900 forint fölötti szintet, záráskor 925 forintot ért, ami 16 forintos, 1,76 százalékos erősödés. A távközlési papírral 1,6 milliárd forint értékben kereskedtek. A BorsodChem 8 forinttal 2282 forintra gyengült.

A magyar tőzsde részvényindexe 2004. november 10-én lépte át a szintén lélektani határnak számító 14 ezres és december 15-én a 14 500 forintos határt. A BUX végül 14 742,57 ponton zárta a 2004-es évet, ami már akkor több mint 57 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt, ez pedig kiemelkedő nemcsak a részvényektől elvárt 15 százalékos (vagyis legalább 8 százalékos reálhozamot nyújtó) teljesítményhez képest, hanem regionális, sőt világviszonylatban is – értékelte a FigyelőNeten a tavalyi esztendőt Zékány András, az ING Bank elemzője.

A tendencia január elsején sem állt meg. Sőt, a BUX idei szárnyalása nem csupán rátesz egy lapáttal a tavalyi vágtára, de jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat is.  Január 12-én átlépte a 15 ezres határt, s kevesbb mint egy hónap alatt újabb ezer forinttal erősödött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik