Belföld

Generációváltás – ifjútörökök

Őrségváltás zajlik nemcsak egyes pártoknál, hanem a pártok ifjúsági szervezeteinél is: a kora harmincas korosztály átadja a helyét a még fiatalabbaknak. Öt politikus, négy párt, két oldal, egy generáció.

Éppen csak 17 éves, amikor 1994-ben az Ifjú Szocialisták mozgalmának Bács-Kiskun megyei elnökévé választják, ugyanebben az évben belép a Magyar Szocialista Pártba (MSZP), három évre rá már az országos választmány tagja. Az 1998-as választások során a párt listájáról bejut a parlamentbe, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) mozgalmának elnökhelyettese lesz, 2002-től ismét képviselő, az idén pedig bukott politikus.

Zuschlag Jánosról van szó, aki néhány év alatt a huszonéves politikusok ismert figurájává nőtte ki magát – fideszes ellenlábasával, a hasonló korú Szíjjártó Péterrel rendszeres párost alkottak például a televíziós vitákban -, a holocaust áldozatairól tett szerencsétlen megjegyzése miatt azonban kénytelen volt lemondani mandátumáról. „Az ember 27 évesen nem mondhatja, hogy soha többet nem; van újrakezdés” – fogalmazott a távozásakor, és bár szándékai szerint 2006-ban egyéni jelöltként újra indul, a párt támogatását már nem tudhatja maga mögött.

Pártkarrier


A dicstelen befejezést leszámítva Zuschlag karrierje egyáltalán nem egyedülálló a hazai politikai életben. A huszonéves korosztály tagjai részt kérnek, és sokszor kapnak is a hatalomból.


Habár a nagypolitikába való bekapcsolódás intézményes lehetőségei pártonként különbözőek, abban mind a négy parlamenti erő háza táján közmegegyezés honol, hogy az „ifjútörököknek”, vagyis azoknak a fiataloknak, akik nem csak ideológiai okokból, a meggyőződésük által hajtva, hanem a karrierlehetőség reményében is szállnak be a pártpolitikába, lehetőséget kell adni. A pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek éléről „az öregek” ráadásul lassan átadják a helyüket az egy generációval fiatalabbaknak, és lépnek immár teljes súlyukkal a nagypolitika színpadára.

Az idén 32 éves Gyürk András, a Fidelitas elnöke például a hírek szerint csak részben azért adja át a stafétabotot, mert vészesen közelít a 35 éves felső határhoz – ami fölött már nem lehet csatlakozni a Fidesz ifjúsági szervezetéhez, és vezetni sem nagyon illik -, hanem mert feladatai most leginkább Brüsszelbe és Strasbourgba szólítják.


Májustól európai parlamenti képviselő, így itthoni listás mandátumáról lemondott. A kor, jobban mondva az életkor „szavát” pontosan érzi, hiszen – mint a Figyelőnek mesélte – ez a Fidelitas létrehozatalakor is tényező volt. Habár a pártba – a ferences gimnázium „tini” hallgatójaként – már az 1998-as alapításkor belépett, 1996-ban éppen azért alapították meg az ifjúsági szervezetet, mert úgy érezték, hogy nagyobb mozgástérre van szüksége ennek a generációnak. „Viktor akkor 35 éves volt, és hozzánk képest kifejezetten öregnek tűnt” – mondja Gyürk András a párt elnökéről. A tízévnyi korkülönbség a párt „idősebbjei” és fiataljai között már meglátszott, leginkább a politizálás stílusában.

Orvosnak készült…

Ugyancsak egy nagy „öreg” távozik a Fibisz éléről is, és ő sem feltétlenül életkori okokból. A 29 éves Újhelyi István elnök ugyanis immár elsősorban arról ismert, hogy az MSZP egyik alelnöke, országgyűlési képviselő és kormánymegbízott is. Igazi nagypolitikus tehát, aki a párt ifjú titánjait egybegyűjtő informális Mozaik Klubon keresztül befolyásolta a nyári kormányfőváltás eseményeit is. Karrierje hasonló a kortársakéhoz: tinédzserként, a rendszerváltás után néhány évvel, 1993-ban lépett be a szervezetbe, ami – az akkor ellenzékben lévő baloldal miatt – bizony bátor cselekedet is volt, ezután pedig alig tíz év kellett a befutáshoz.


Hiába akart orvos lenni, hamar kiderült, hogy jobban teszi, ha enged a sorsának. Már a gimnázium első osztályában nyilvánvalóvá vált számára, amikor az osztályfőnök őt jelölte ki osztálytitkárnak, hogy az általános iskolai jellemzésében külön kitértek „mozgalmárságára”. Ezt a tulajdonságát egyébként máig megőrizte. „Én vagyok az utolsó, aki lekapcsolja a villanyt és bezárja a termet a rendezvények után” – mondja annak alátámasztására, hogy neki ez a munka még mindig a nagybetűs Mozgalom.

Tovább lépnek

Változások voltak a két kisebbik parlamenti párt ifjúsági szekciójának élén is. Az SZDSZ-hez kötődően 1999-ben létrejött Új Generáció első elnöke, Gusztos Péter tavaly Csőzik Lászlónak adta át a posztot, az idén tavasszal pedig az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) addigi elnöke, Szabó Zsolt helyét vette át Almássy Kornél. A most 28 éves Gusztos Péter egyébként édesapja, az ugyancsak SZDSZ-es politikus hatására kezdett politizálni, aki 1990-ben képviselőjelölt, majd nyolc évig a városi közgyűlés képviselője volt Salgótarjánban.


Az „utódot” 2000 végén az SZDSZ Országos Tanácsának tagjává választották, ezután két évig a párt salgótarjáni és Nógrád megyei elnöke volt, 2001-től a párt legfelsőbb vezetőségének számító ügyvivői posztot bírja, 2002-ben pedig listás országgyűlési képviselői mandátumot szerzett. A 28 éves Almássy Kornél a diákpolitikusságot, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöki posztját hagyta ott a pártpolitika csábítására. Az IDF-be csak 2001-ben lépett be, majd egy évre rá az MDF-be, de pályája gyorsan ívelt felfelé: ma már elnökségi tag. Polgári foglalkozását azonban megtartotta, továbbra is a Budapesti Műszaki Egyetemen oktat, ami azért azt jelzi, hogy óvatosan bánik a politikusi karrierrel. „Jó, ha az ember több lábon áll” – mondja.

Egyébként mindegyik szervezetnél kiterjedt intézményi struktúra segíti a karrierek fejlődését. A Fidelitasnál már öt éve rendszeresen tartanak úgynevezett vezetőképző kurzusokat, a szervezeten belül pedig kabinetek fedik le a különböző szakterületeket. Közülük több, így például az informatikai – Gyürk András szerint – a párt munkájában is hasznosítható szakértői anyagokat gyárt. Az IDF is szakmai konferenciákon, nyári táborokon képzi azokat, akik tovább szeretnének lépni. „Aki pozícióhoz is szeretne jutni, azt mindenképpen segítjük” – mondja Almássy Kornél. Az MSZP-nél – a különböző tanfolyamok és nyári táborok mellett – „kőbe vésett” kvótarendszer is létezik, amely azt garantálja, hogy minden helyi és országos vezető testületben a tagok 20 százalékának 35 éven alulinak kell lennie, de a legjobb gyakorlat maga az élet, vagyis leginkább az önkormányzati képviselői megbízatás. „Ezen a terepen egy-két év alatt kiderül, hogy ki az, aki komolyan veszi a feladatát” – mondja Újhelyi István.


A Figyelő év végi dupla száma összeállítást közöl “e-nemzedék” címmel a 14-30 évesekről. Ez az írás ebben az összeállításban szerepel. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik