Belföld

Ötezer lesz a belépő a Nemzeti Összetartozás Hídjára

Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely / Facebook
Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely / Facebook

Ötezer forint lesz a belépőjegy a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjára, amelyet jövő kedden, a Nemzeti Összetartozás Napján, ünnepélyes keretek között adnak át – minderről a Zemplén Kalandpark adott tájékoztatást a közösségi médiában.

A Nemzeti Összetartozás Hídja egy 700 méter hosszú kötélhíd, amely nagyjából 4 milliárd 98 millió forintos támogatásból épül gyalogosok számára. A beruházásra eredetileg 2,8 milliárd forintot szántak volna, de ennyiért nem találtak kivitelezőt. Az építkezés árát pedig nemcsak az adófizetők, hanem a természet is megfizette, ugyanis a hegyoldalon letarolták a fákat.

A kötélhíd két hegytető, a Szárhegy és a Várhegy között biztosít gyalogos összeköttetést.

A zártkörű átadóünnepségen nem mindenki vehet részt. A legtöbb helyi csak másnap próbálhatja ki a világrekord hosszúságúnak szánt létesítményt. A megnyitót követő napon a híd lakcímkártya felmutatása ellenében számukra legalábbis ingyenes lesz. A sátoraljaújhelyi, illetve sárospataki lakosok július 5-e után 20 százalék kedvezményt kaphatnak a jegyárakból, amit a lakcímkártya felmutatásával lehet majd érvényesíteni.

A hídra költött több mint 4 milliárdon felül a Kalandpark további hárommilliárd forintba került, abból épült az új libegő is, ami miatt több mint egy kilométer hosszan vágták ki az erdőt. Miközben pedig a magyar világrekorder híd épült, a csehek felhúzták a világ leghosszabb gyalogosfüggőhídját, aminek a teljes hossza 721 méter. A csehországi függőhíd felfüggesztett része azonban a sátoraljaújhelyi polgármester egyik korábbi nyilatkozata szerint pár méterrel rövidebb, mint a magyar hídé. Az általunk talált adatok szerint ez 696 métert jelent. A négyméteres dicsőség nekünk extra egymilliárd forintba fájt. A csehek hídja – mostani árfolyamon átszámolva – ugyanis csak 3 milliárd forintba került.

Az elmúlt években több hasonló híd is épült Európa-szerte. A németek 665 méteres hídja 1,7 milliárd, a portugálok 516 méteres hídja 900 millió, a svájciak 494 méteres hídja pedig 300 millió forintba került átszámolva.

A híd keletkezési körülményeiről szóló videóriportunkat ajánljuk megtekintésre:

Kapcsolódó
Világrekordernek szánt 4 milliárdos kötélhíd alatt csupaszították le a hegyet Sátoraljaújhelyen
A borsodi település beírná magát a rekordok könyvébe, itt épül ugyanis a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja. A beruházók korábban 2,8 milliárd forintra tervezték a projektet, amelynek számlálója végül 4 milliárd körül áll majd. Ráadásul veszélybe került a világrekord egy hasonló cseh híd miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik