Belföld

Ötven bázisponttal csökkent az alapkamat

A Monetáris Tanács a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A forint árfolyamára nem volt hatással a kamatvágás.

A Monetáris Tanács december 21-i hatállyal 50 bázisponttal, 9,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén.


A kamatdöntés megfelelt a piaci várakozásoknak, bár egyes elemzők 75, sőt akár 100 bázispontos csökkentést sem tartottak kizártnak.


A kamatcsökkentés nem volt különösebb hatásal a forint árfolyamára, az ünnep előtti piacon egyébként is kevés szereplő van jelen. Vagyis egyelőre elmaradt a következő kamatcsökkentés beárazása, noha a piacon általánosnak mondható az a vélemény, hogy az infláció lassulása teret engedett volna a mostaninál nagyobb kamatmérséklésre is.

A Monetáris Tanács állásfoglalásában leszögezi: az inflációs kilátások és a pénzpiaci tendenciák alapján, a Monetáris Tanács megítélése szerint a 2005-ös és 2006-os inflációs célok elérését nem veszélyezteti a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentése.


A jegybank szerint a kamatcsökkentést elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé: a fogyasztói infláció és a maginfláció a tényadatok szerint csökkenő pályán van, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása is.


Az MNB által a kamatcsökkentés kapcsán kiadott közlemény rámutat arra is, hogy a pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező globális befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is a kamat csökkentését segíti.


A gazdaság egyensúlyi helyzete azonban továbbra is törékeny – fűzik hozzá, így fennmaradnak a jelenleg kedvező befektetői légkör esetleges megváltozásával összefüggő kockázatok. Így a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság fogja jellemezni.


A tanács legutóbb november 23-i hatállyal csökkentette 50 bázisponttal 10,00 százalékra a jegybanki alapkamatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik