Belföld

Dél-Texas vagy Kelet-Moszkva?

A Jukosz számára élet-halál kérdés annak a vitának a kimenetele, ami azután kezdődött, hogy a cég a dél-texasi csődbíróságtól kért védelmet. A vasárnapi árverésre készülő orosz hatóságok szerint azonban csak a moszkvai bíróság illetékes.

Versenyfutás kezdődött az orosz Jukosz olajtársaság és a moszkvai hatóságok között. Az orosz adóhatóság ugyanis vasárnapra írta ki a cég fő termelő egysége, a Juganszkneftegaz elárverezését, ezt megakadályozandó azonban a Jukosz csődvédelmet kért a dél-texasi illetékes bíróságtól.







Vasárnap árverés
A Juganszkot az orosz hatóságok megbízásából árverezik el, 8,65 milliárd dolláros kikiáltási áron, hogy behajtsák a Jukoszon számon kért, 27 milliárd dollárnyi adóhátralék és büntetés egy részét. A cég számláit és vagyonát az orosz hatóságok már korábban befagyasztották, Mihail Hodorkovszkij cégvevezért hónapokkal ezelőtt letartóztatták. A cég szabad lábon maradt vezetői néhány hete Londonba távoztak.

Az amerikai csődtörvény nemzetközi hatállyal bír


A Jukosz beadványában arra kérte a dél-texasi csődbíróságot, hogy engedélyezze szigorú feltételek melletti átszervezését az amerikai csődtörvény 11 fejezete alapján. Egyben kérte azt is, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésként rendelje el fő termelő egysége vasárnapra kitűzött moszkvai elárverezésének leállítását. Mondván, a Jukosz termelésének 60 százalékát adó Juganszkneftegaz eladása azonnali és jóvátehetetlen kár okozna. Azért fordultak ehhez a bírói fórumhoz, mert az amerikai csődtörvény normái nemzetközi hatállyal bírnak, emellett Houston fontos nemzetközi olajközpont, s a térségben a Jukosz vagyontárgyakkal bír és üzleti tevékenységet folytat.








Perrel fenyegetőznek
A Jukosz főrészvényes Menatep peres fenyegetései egyaránt szólnak az előre lefutottnak tartott árverés favoritjának, a Gazprom gázmonopólium frissen létrehozott olajleánycégének, a Gazpromneftnek, továbbá a vételhez a Gazprom számára tízmilliárd eurós kölcsönt szervező nyugati bankoknak (ABN Amro, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort Wasserstein, JP Morgan), illetve a Jukosz nagy olajvásárlóinak (a magyar Mol, a cseh Ceska Rafinerska, a román SNP Petrom), amelyek esetleg rászorulhatnak arra, hogy a Jukosz kieső szállításait részben a Juganszk vevőjétől származó importtal pótolják.

Moszkvai nem enged


A moszkvai döntőbíróságon úgy vélték, hogy az Oroszországban bejegyzett Jukosz csődjéről csakis az orosz jog szerint, orosz bíróságon lehet dönteni. Az orosz jog egyértelműen kimondja, hogy a csődügyeket ott kell elbírálni, ahol az adós honos – közölték az Interfax érdeklődésére, hozzátéve: a Jukosz-ügy nemzetközi döntőbíróság elé sem kerülhet, amíg az oroszországi eljárás le nem zárul, hiszen orosz cég jogvitájáról van szó az orosz állammal.

Ezzel szemben Robert Amsterdam, a privatizációs és adócsalás miatt a vádlottak padjára ültetett Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezér védője az Eho Moszkvi rádiónak úgy nyilatkozott: ha az orosz bírói szervek nem ismerik el az amerikai bírói döntéseket, akkor Oroszországot nemzetközi szankciók fenyegethetik. A rádió szerint ilyen szankció lehet esetleg a Juganszkot megvásárló cég amerikai számláinak zárolása.

A Jukosz főrészvényese, a gibraltári bejegyzésű Menatep holding kártérítési perrel fenyegetett minden olyan vállalatot, amely megveszi a Juganszk részvényeit, vagy elősegíti a Juganszk megvételét, esetleg üzletel a Juganszkot illető olajjal és gázzal. 



Ajánlott videó

Olvasói sztorik