Belföld

Hiánypótlást kért a felügyelet a Brau vételi ajánlatához

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hiánypótlást kért a Brau Immobilien GmbH-tól a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatához - a határozat a Magyar Tőkepiacban jelent meg kedden.

Az indoklás szerint az ellenérték kiszámításának alapjául szolgáló számítási mód, a diszkontált cash flow módszer eredményeként kialakult, euróban kifejezett vállalatértékkonverziójára alkalmazott euró-forint árfolyam korrekcióra szorul.

Az ajánlatban figyelembe vett, 2002. december 31-i, hivatalos jegybanki euró-forint árfolyam helyett az ajánlat benyújtását megelőző 90 naptári nap, vagyis a 2004. július 23. és október 20. közötti időszakban az MNB hivatalos euró/forintdevizaárfolyamainak egyszerű számtani átlagaként kapott árfolyamot szükséges alkalmazni.

Az ajánlattevőnek a határozat kézhezvételétől számítva öt nap áll rendelkezésére arra, hogy teljesítse a felügyelet által szabott feltételeket.

A Heineken csoporthoz tartozó Brau Immobilien GmbH október 22-én tett vételi ajánlatot a soproni Brau Union Rt. részvényeire: a háromezer forint névértékű törzs- és osztalékelsőbbségi részvényekért egyaránt 16 362 forintot ajánlott.

A felügyelet november elején 30 napra felfüggesztette a vételi ajánlat jóváhagyását. Indoklása szerint az ajánlatban a részvényekért fizetendő ellenérték számítási módjának elbírálásához szakvéleményt kellett beszereznie.

A Brau Immobilien az ajánlati ár megállapításánál a vállalat értékét diszkontált cash flow módszerrel számította, azt az időszakot véve figyelembe, amely megelőzte a Heineken International B.V. 2003. október 15-i tulajdonszerzését a Brau csoportban.

Az így kialakult ajánlati ár mintegy 33 százalékkal magasabb, mint amit a – szintén a Heineken csoporthoz tartozó – Amstel Sörgyár Rt. tett a múlt év őszén. Az előző Amstel ajánlatot az alacsony ár miatt a kisbefektetők folyamatosan támadták.

Az akkori nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó felügyeletidöntést a Fővárosi Bíróság az idén augusztusban jogerősen hatályon kívül helyezte, a vételi ajánlat elutasítására és új eljárás lefolytatására kötelezte a felügyeletet.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Orbán Viktor: Hétfőtől új világ kezdődik

A kormány lezártnak tekinti a „beszoktatást” a maszkviseléssel kapcsolatban, hétfőtől büntetni kell. A miniszterelnök szerint januárban a krónikus betegeknek és a legveszélyeztetettebb időseknek beadhatják a koronavírus-vakcinát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.