Belföld

EU: Kovács a gyenge láncszem?

Noha a néppárti képviselőcsoport nehezen barátkozik meg Kovács László újrajelölésének gondolatával, az Európai Parlament legnagyobb frakciói támogatásukat ígérik a második Barroso-bizottság csütörtöki megmérettetésén.

Az új Európai Bizottság három héttel ezelőtti elutasításában főszerepet játszó szocialista és liberális frakció helyzete viszonylag egyszerű a konfirmációs vita e heti, „pótfordulója” előtt. Rocco Buttiglione és Ingrida Udre jelöltek távozásával mindkét pártcsoport megkapta, amit akart. Ez a két, eddig ellenséges frakció minden bizonnyal támogatni is fogja a Barroso-bizottságot a csütörtöki plenáris szavazáson. Az Európai Néppárt (ENP) helyzete kicsit összetettebb.

A többi európai parlamenti párthoz hasonlóan a legnagyobb frakciót adó ENP többször is kijelentette, hogy nem politikai cirkuszt akarnak: rendes, komoly, valódi meghallgatásokat szándékoznak tartani a három új vagy új tárcát kapott biztosjelölt – Franco Frattini, Kovács László és Andris Piebalgs – számára a héten Strasbourgban. A Néppárt egyúttal azonban azt is deklarálta, úgy az előző meghallgatások előtt, mint most, hogy mindenképpen és mihamarabb szeretné hivatalban látni a saját soraiból származó Barroso vezette Bizottságot.


A frakció számára tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a várakozásokkal szemben továbbra is a Bizottság sorai közt van a szocialista Kovács László magyar jelölt, aki parlamenti ajánlása alapján az egyik leggyengébb láncszem volt az összes jelölt közül. A Néppártban nagyon sajnálják – és nem csak a magyar küldöttek –, hogy a magyar kormány a Bizottságban tudta tartani Kovács Lászlót. Különösen, hogy mindeközben egy konzervatívot és egy (névleg) liberálist – Rocco Buttiglionét és Ingride Udrét – „hazaküldött” Barroso kijelölt elnök.


Hans-Gert Pöttering, a néppárti frakció vezetője pénteki közleményében „sajnálatosnak” nevezte, hogy Budapest újrajelölte Kovácsot. „Mivel a biztosok jelölése kizárólag a kormányok hatásköre, a magyar kormánynak kell a teljes felelősséget viselnie azért, hogy Kovács László még mindig biztosjelölt” – jelentette ki Pöttering. Robert Fitzhenry szóvivő a Bruxinfónak még határozottabban fogalmazott: a frakció „nagyon csalódott” a magyar kormányban, sok képviselő „el sem hiszi, hogyan viselkedhetett így” Budapest, az újrajelölés „árt Magyarország megítélésének és végeredményben nemzeti érdekeinek”.


A szóvivő mindenesetre megerősítette, hogy a frakció minden bizonnyal támogatni fogja csütörtökön a Barroso-bizottságot, amellyel kapcsolatban, mint emlékezetes, már a konfirmációs vita legeleje (nyár) óta az az álláspontja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb támogatással lép életbe, annál jobb. „Nem igazán tudunk mit tenni” – ismerte el a szóvivő, hozzátéve, hogy ha Kovács meghallgatása megint nagyon rosszul sikerül és az illetékes bizottság megint olyan negatív ajánlást ad neki, mint a múltkor, esetleg nemmel szavaz, mint Buttiglione esetén, „akkor a nyomás megint a magyar kormányon lesz, hogy jelöljön valaki mást”.


A voksolás csütörtökön lesz, előzőleg hétfőn este és kedden reggel kell kiállnia három biztosjelöltnek – köztük kedden Kovács Lászlónak – az EP-szakbizottsági meghallgatás háromórás faggatózását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik