Belföld

MKIK: elfogadhatatlan az uniós áfázókkal szembeni APEH-szigor

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elfogadhatatlannak tartja, hogy a Pénzügyminisztérium az áfa-visszaigénylések fokozott ellenőrzését rendelte el az unióval kereskedő cégek esetében - tudatta közleményben a testület.

Az MKIK szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kereskedelmi és iparkamarák tagvállalataitól egyre nagyobb számban érkeznek olyan jelzések, amelyek az EU-ba történő exporthoz kapcsolódó áfa-elszámolás bürokratikus voltára, illetve a visszafizetés hatósági lassítására hívják fel a figyelmet.

Az MKIK közleményében tiltakozik az olyan eljárás ellen, amely a költségvetés hiányát a vállalkozások hátrányára kívánja befoltozni. A vállalkozói szféra a hiány “kozmetikázása” helyett, elsősorban kiszámítható üzleti környezetet, működési feltételei racionalizálását várja el a kormányzattól – áll az MKIK közleményében.

Az MKIK a vállalkozások várható finanszírozási gondjainak enyhítésére sürgős, áthidaló intézkedéseket tart szükségesnek, amelyek kidolgozása a kormány és a gazdaság szereplőinek szoros együttműködését igényli. A kamara szerint az érintett vállalkozások ez évben már nem juthatnak hozzá a nekik visszajáró áfá-hoz. Becslések szerint az intézkedés mintegy 100 milliárd forint finanszírozási hiányt okoz a vállalkozások számára, amelynek fedezetét sokan a késedelmi kamat ellenére sem lesznek képesek előteremteni.

A kamarai álláspont szerint az intézkedés káros következményei a gazdaság egészét érintik, külkereskedelmi mérlegre gyakorolt hatása – figyelemmel a szokatlanul erős forint árfolyamra – kiszámíthatatlanok. A többségében alulfinanszírozással küzdő magyar vállalkozások versenyhelyzete várhatóan tovább romlik, emellett számolni kell a befektetők elbizonytalanodásával is.

APEH-szigor

A PM korábbi bejelentése szerint az adóhivatal fokozottabban ellenőrzi az október 20-án esedékes általános forgalmi adó bevallásokat a közösségen belüli importálóknál és exportálóknál. Draskovics Tibor pénzügyminiszter utasította az adóhivatalt, hogy kiutalás előtt tételesen ellenőrizze minden európai uniós adószámmal rendelkező adóalany általános forgalmi adó bevallását, felhasználva ehhez a közösség országaiból érkező kontroll információkat.

A fokozott ellenőrzés oka, hogy pénzügyminisztériumi elemzések szerint ellentmondás tapasztalható a makrogazdasági folyamatok és az uniós “export-importhoz” kapcsolódó általános forgalmi adó elszámolások között. A gazdaság a vártnál gyorsabban növekszik, ugyanakkor ez az adóbevételekben, főleg az áfa esetében egyáltalán nem tükröződik.

Az Európai Közösségen belüli kereskedelem a vámhatárok lebontása miatt olyan adóügyletekre is lehetőséget adhat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az áfa-bevételeket.

Az EU tagállamainak adóhatóságai olyan közös informatikai rendszert működtetnek, amely biztosítja, hogy az egyes nemzeti adóhivatalok ellenőrizni tudják adóalanyaik más tagállambeli partnerrel folytatott kereskedelmi tevékenységét. Az első ilyen kontroll adatok a második negyedévről szeptember végén érkeztek meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH). Több mint 8 ezer általános forgalmi adót visszaigénylő adóalany közel felénél valamilyen eltérés adódott a bevallás és a kontroll információk között – hangsúlyozta a PM.

A pénzügyi tárca felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a minden uniós adószámmal rendelkező, visszaigénylő vagy más adónemre átvezetést kérő adóalanyra kiterjedő ellenőrzés időigényes, továbbá a III. negyedévről szóló kontroll információk csak december végén érkeznek be, az APEH nem mindig tudja tartani a bevallások ellenőrzésére és visszautalására előírt, törvényben kiszabott határidőt. A határidő túllépése esetén a hivatal késedelmi kamatot fizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik