Belföld

Az Európai Bizottság Magyarországot bírálja

Erős kritikával illeti a magyar kormány egyes kezdeményezéseit az Európai Bizottság várhatóan csütörtökön nyilvánosságra kerülő jelentése, melyben a testület a jegybank függetlenségét vizsgálja az unióhoz az idén csatlakozott tíz ország körében.

Mind a tíz újonnan csatlakozó ország megbukott azon a „vizsgán”, mely a jegybank politikai beavatkozásoktól való függetlenségét vette górcső alá. Márpedig ez az egyik legfőbb kritérium, melyet az euró bevezetéséhez teljesíteniük kell az új tagoknak.

A Bloomberg információi szerint a jelentés külön említést tesz Magyarországról, ahol ráadásul a kormány legújabb erőfeszítései ahelyett hogy a jegybank függetlenségének megerősítését szolgálnák, pontosan az ellenkező irányba mutatnak.

Mint ismeretes három kormánypárti képviselő olyan törvényjavaslatot nyújtott be, mely azt kezdeményezi, hogy a monetáris tanács létszáma oly módon bővüljön, hogy annak négy tagját és a monetáris politikáért felelős alelnökét az MNB elnökének javaslatára, míg további öt tagot a miniszterelnök javaslatára nevezze ki a köztársasági elnök.

A jelenlegi szabályok szerint a Monetáris Tanács tagjai az MNB elnöke, alelnökei és további tagok, akiket a bank elnökének javaslatára a miniszterelnök egyetértésével a köztársasági elnök hat évre nevez ki. Az érvényben lévő szabályozás szerint a tanács legalább hét, legfeljebb kilenc tagból állhat. A monetáris tanács, hivatalos nevén Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybank pénzügypolitikájáért felel, meghatározott időszakonként döntést hoz az irányadó jegybanki alapkamatláb mértékéről és ezzel befolyásolja a forint árfolyamát, illetve az inflációs cél elérését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik