Belföld

Négy pályázó a MÁV motorvonat-tenderjére

Négy gyártó adott be pályázatot a MÁV Rt. által 30 motorvonat beszerzésére kiírt, az előminősítésén megfelelt hat cégből a második fordulóban – tájékoztatta a MÁV Rt. az MTI-t hétfőn.

Pályázik a tenderre a Stadler-Ganz, a Siemens, a Bombardier Transportation, és a Alstom Transport. A közlemény szerint a járművek együttes értéke mintegy 40 milliárd forint. A járműveket az Európában már működő, sorozatban gyártott, korszerű kivitelű, gazdaságosan üzemeltethető járműcsalád tagjai közül kíván kiválasztani a vasúttársaság.

Az új villamos motorvonatokat az elővárosi közlekedésben használják, és a MÁV Rt. elsősorban a rövid vonategységgel közlekedő villamos mozdonyos vontatást kívánja kiváltani.

A szerelvényekkel szemben követelmény egyebek között a légkondicionáló berendezés, az alacsony padlómagasságú beszálló tér, és az önműködő ajtó.

A MÁV Rt. tájékoztatása szerint a motorvonatok beszerzése tőkekímélő eszközökkel valósul meg. Ezért a társaság a motorvonat szállításával párhuzamosan meghirdetett egy beszerzés finanszírozására vonatkozó tendert is.

A finanszírozói pályázaton indulók ajánlatot tehetnek három különböző konstrukcióban is, amelynek értékelésekor a MÁV Rt. a számára legkedvezőbb fizetési feltételek figyelembevételével választja ki a nyertest.

A MÁV Rt. korábbi tájékoztatása szerint, a menetrendi fejlesztésekkel 2007-re a jelenlegi napi 271 elővárosi vonat helyett 458 közlekedik majd. A főváros területére 11 vasútvonal fut be, ezek mindegyike részt vesz az elővárosi forgalom bonyolításában.

Az elővárosi közlekedés fejlesztését a MÁV három szakaszban kívánja megvalósítani, a program megvalósítása 2010-ig összesen csaknem 500 milliárd forintba kerülne. Becslésük szerint 2015-ig 160 szerelvényt kellene lecserélni, ami 100 milliárd forintot tenne ki. Az állomások felújítására a programban mintegy 200 milliárd forintot kellene költeni, de ebbe a munkába befektetőket is be kívánnak vonni.

Ennek érdekében 2005-ben költségvetési forrásból az idei 59,5 milliárd forintnál 20 milliárddal többet szeretne kapni a társaság. Az elővárosi közlekedésben a vasút átlagosan 124 ezer utast szállít naponta, a MÁV szerint az elővárosi projekttel a következő 5 évben a vasúttal utazók száma 40-50 százalékkal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik