Nagyvilág

Hőség Olaszországban: tíz fokkal lesz melegebb a szokásosnál

Negyvenfokos hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológusok a következő napokra Olaszországban. Az idei nyár első hőhullámát a mitológiai krétai királyról, Minószról nevezték el. A forró levegő leginkább az ország középső és déli részén érezteti majd hatását.

Az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála keddtől emelkedik, és majdnem tíz fokkal túllépi a június harmadik hetében megszokott átlagot. A csúcspont csütörtökön várható – írja az MTI.

Negyven Celsius-fokhoz közeli meleg lesz többek között Róma, Nápoly, Terni, Firenze, Ferrara, valamint az adriai-partokhoz közeli Forli és Macerata térségében. 40 fok feletti hőmérsékletre készülnek Szicília és Szardínia belsejében. 

Kánikula lesz, de valamivel alacsonyabb értékekkel az észak-olaszországi területeken is. A hőség enyhülése a hét végétől várható, amikor a forróságot viharok válthatják fel.

Olasz szokás szerint a hőhullámnak nevet is adtak: a krétai királyról, Minószról nevezték el. Minden nyáron mitológiai vagy más ókori nevekre keresztelik a melegfrontokat.

A polgári védelem és az olasz egészségügy is készültséget rendelt el a kánikula miatt. Időseknek, betegeknek és gyerekeknek nem ajánlott a nap legmelegebb óráiban a szabadban tartózkodni.

Eközben Görögországban már több halálos áldozata van a hőségnek a turisták körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik