Belföld

A Brau befektetői betekintenének a szerződésekbe

A Brau kisrészvényesei, akik bírósági ítélettel akadályozták meg az Amstel tavaly őszi felvásárlási kísérletét, most azt követelik, hogy a társaság ismertesse velük a Heineken csoporttal kötött szerződéseket.

Hivatalosan is bejelentette a Brau Union Hungária Rt., hogy az Amstel Sörgyárak Magyarország Rt. tájékoztatása alapján a Brau Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó PSZÁF-határozatokat a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte.


Három napos felfüggesztés 


A BÉT hivatalos honlapján hétfőn közzétettek szerint a felperes magánszemély jogi képviselője korábban azt közölte a Brauval, hogy az ítélet kötelezi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) új eljárás lefolytatására, amely során a felügyelet az ítélet rendelkezései szerint a vételi ajánlatot köteles lesz elutasítani. A BÉT pénteken 11 óra előtt néhány perccel függesztette fel a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeinek tőzsdei kereskedését a tőzsdenap hátralévő részére. Az indoklás szerint olyan információ jutott a BÉT tudomására pénteken, amely a részvények árfolyamának alakulását befolyásolhatja. Később a BÉT további két tőzsdenapra, augusztus 30-ra és 31-re hosszabbította meg a felfüggesztést.


A PSZÁF jóváhagyta a törvényellenes befolyásszerzés


Az Amstel még tavaly ősszel tett nyilvános vételi ajánlatot a Brau részvényeire, a törzsrészvényekre 12 297, az elsőbbségi részvényekre 12 806 forinton. Pontosabban, előbb az Amstel 2003. szeptember 5-én a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) bejelentette, hogy „megvásárolta a Brau Union Aktiengesellschaft-nak a Brau Union Hungária Rt-ben fennálló 85,35 százalékos részesedését. A részvény-adásvételi szerződés alapján a Brau Union Hungária Rt-ben fennálló, a Brau Union Aktiengesellschaft-ot megillető 93,2 százalékos szavazati jog tényleges gyakorlására szeptember 5-től az AMSTEL Sörgyár Részvénytársaság Magyarország jogosult”. Ezt követte szeptember 8-án nyilvános ajánlattétel a Brau részvényeire. Mivel a magyar törvények szerint csak nyilvános ajánlattétel során lehet befolyást szerezni, és a befolyást az Amstel már korábban megszerezte, a PSZÁF 2003 októberében határozatban megállapította, hogy az Amstel Rt. törvényellenesen szerzett befolyást. De ahelyett, hogy a törvény szövegének megfelelően felfüggesztette volna a törvénytelen befolyásszerző csoport szavazati jogait, alacsony pénzbírság kiszabása mellett hozzájárult a nyilvános ajánlathoz, mivel a PSZÁF szerint „ezen a módon történhet a lehető legtranszparensebb módon a Brau Union Hungária Rt.-ben való befolyásszerzés legalizálása”.
Az ajánlatot több magán- és jogi személy – köztük a Concorde Alapkezelő – bíróságon megtámadta az Amstel sörgyárnak a Brau Union Hungária Rt.-re tett vételi ajánlatát, amit a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) az “újkori magyar tőkepiac legtisztességtelenebb felvásárlási kísérletének” minősített.


A részvényesek a szerződéseket akarják


A Fővárosi Bíróság 2004. augusztus 27-én jogerős ítélete nyomán a Concorde Befektetési Alapkezelő Részvénytársaság közleményt adott ki, melyben a Társaság nyeresége 85 százalékának eltűnése miatt ismételten felszólítjuk a Brau Rt. vezetését arra, hogy a részvényesek számára tegye hozzáférhetővé a Heineken-csoporthoz tartozó Társaságokkal kötött szerződések tartalmát, mert vélelmezhető, hogy ezek a szerződések súlyos károkat okoztak a Társaság gazdálkodásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik