Belföld

Athén elbúcsúzott, a dopping-ügy itt maradt

A hiányos előkészületek miatt nehezen indult, majd doppingbotrányoktól tarkított, ráadásul az utolsó napon többször megzavart athéni olimpia végső soron szép sikereket hozott a magyar színeknek, amit a fegyelmi ügyek sem halványíthatnak.

Az ünnepélyes záróünnepséggel befejeződött Athénban a XXVIII. nyári olimpia. A máskor sporteseményeknek otthont adó pályán ezúttal alkalmi, aranyszínű búzatábla magaslott, s az Olimpiai stadion vörös fényben tündökölt. A sportolók felvonulásán a magyar zászlót Pásztor István, a negyedik helyezett kézilabda-válogatott kiváló balszélsője vitte. Ezt követően Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság elnök mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott: “Most Athén átadja a fáklyát Pekingnek, és ezzel a mostani olimpia bevonul a történelembe. A láng erősebben ég majd Pekingben, ezt Athénnak köszönhetjük!”


“Dopping-éremtáblázat”

 1. Magyarország 2 arany, 1 ezüst
2. Oroszország 1 arany
3. Görögország 1 bronz
    Ukrajna 1 bronz
    Kolumbia 1 bronz

A végső szó a sporttörténészeké


Hogy Athén a mostani játékokkal miként vonul be az olimpiák történetébe, még nem tudjuk. Sokat mondó tény azonban, hogy Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki megköszönte görög barátainak az álomszerű, felejthetetlen két hetet, külön kitért beszédében a tiltott szerek használata elleni harcra. Különösen aktuális volt ez kitérő a magyaroknak, hiszen a „dopping-éremtáblázaton” az első helyet szerezték meg sportolóink. Tegyük hozzá, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a házigazda görögök állnak. A történethez tartozik, hogy nem sokkal a záróünnepség előtt ülésezett a NOB végrehajtó bizottsága, s egyhangú – 16-0 arányú – szavazással úgy döntött, hogy elveszi Annus Adrián kalapácsvető olimpiai aranyérmét. A NOB a doppingvizsgálat megtagadása miatt vette el Annustól aranyérmet, de a hivatalos közleményben jelzik: a magyar atléta által leadott két minta két különböző sportolótól származik.


Magyar aranyérmesek

Nagy Tímea (női párbajtőr, egyéni)
Igaly Diána (sportlövészet, női skeet)
Majoros István (kötöttfogású birkózás, 55 kg)
Vörös Zsuzsa (öttusa, női egyéni)                           Női kajak kettes, 500 méter (Janics Natasa, Kovács Katalin)
Janics Natasa (női kajak egyes, 500 méter)
Férfi kajak négyes, 1000 méter (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor)
Férfi vízilabdacsapat


Támogatás a tisztáknak


A dopping-ügy a közeli jövőben alaposan átrajzolhatja a hazai sporttámogatási rendszert, hiszen Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter – egyben az MSZP és az SZDSZ közös miniszterelnök-jelöltje – Athénban azt nyilatkozta: javasolni fogja, azoktól a szövetségektől, amelynek versenyzői fennakadtak a vizsgálaton, megvonható legyen az állami támogatás, mert úgy véli, a doppingban nem létezik a magányos elkövető elmélete. Minden módon meg kell védeni azokat a versenyzőket, akik becsületesen küzdenek, s az ő elismerésüket, támogatásukat növelni kell – tette hozzá. A kokszoló sportolók sem homályosították el azonban a többiek eredményét, hiszen még az elveszített két aranyérem nélkül is Magyarország nyolc arannyal, hat ezüsttel és három bronzéremmel a 12. helyen végzett az athéni olimpiai játékok éremtáblázatán. Amelyet egyébként az Egyesült Államok vezet 35 aranyéremmel Kína és Oroszország előtt. A 12. Magyarország többek között olyan sportnemzeteket előz meg, mint Spanyolország, Kanada vagy a házigazda Görögország.

Zavargások a zárónapon


A sokáig nyugodt légkörű olimpián jó darabig „csak” a tiltott szerek miatt kizárt sportolók ügyei okoztak a versenyláznál nagyobb izgalmat. A záróünnepség napjára mégis elszabadultak az indulatok. Vasárnap virradóra zavargások törtek ki Athén belvárosában, s a könnygázt bevető rendőrök összecsaptak a feltehetően Powell amerikai külügyminiszter lemondott látogatása miatt tiltakozó tüntetőkkel. Úgy látszik a példa ragadós volt, mert néhány órával később a birkozó csarnokban tört ki tömegverekedés. A 74 kg-osok egyik negyeddöntője után az orosz Szajtyijev és a fehérorosz Gajdarov a szőnyeg mellett estek egymásnak, s a dulakodókhoz nézők, kísérők és csapattagok is csatlakoztak, majd kisvártatva a rendőrök is bekapcsolódtak.


Dráma a 35-ös kőnél


A igazi dráma azonban a maratoni futásig váratott magára. A versenyszám 35. kilométerénél ugyanis egy rendzavaró az eredmény is befolyásoló módon tartóztatta fel az élen halad sportolót. A brazil Lima ugyanis közel félperes előnyel vezette a maratoni mezőnyét, amikor egy görög népviseletbe öltözött őrült nekirohant és kilökte a nézők közé. A férfiról kihallgatásán kiderült, hogy ír, azelőtt pap volt és korábban Silverstone-ban a brit Forma 1-es nagydíjon ő szaladt be térítő szándékkal a pályára. Az incidens miatt Lima 10-15 másodpercet veszített, kiesett a ritmusából, s lelkileg is megviselték a történtek. Nem sokkal később beérte őt az olasz Baldini, aki megnyerte ezt a számot. Mégis a stadionba harmadikként érkező Limát fogadta a legnagyobb ünneplés.

A meglehetősen ellentmondásos olimpia tehát lezárult, de ne feledjük, hogy két hét múlva érkeznek Athénba a kerekes székes sportolók, s elkezdődnek a paraolimpiai játékok, melyre tíz sportágban 35 magyar sportoló szerzett kvótát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik