Belföld

Kevés taxis váltotta ki a kötelező drosztengedélyt

Mintegy háromezer taxis vállalkozó váltotta ki a drosztengedélyt a fővárosban az elmúlt három és fél hónapban, a Budapesten tevékenykedő taxisoknak megközelítőleg a fele - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A kamara emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok értelmében 2004. április elsejétől a taxis vállalkozásoknak kötelező kiváltaniuk a drosztengedélyt. Az engedélyeket a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) központi ügyfélszolgálati irodája adja ki a Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Kht. megbízása alapján.

Az éves drosztdíj 21 250 forint.

A hatóságok az áprilisi hónapot “türelmi” időszaknak tekintették, azóta viszont 30 ezer forintos bírságot szabnak ki azokra a vállalkozókra, akik engedély nélkül végzik tevékenységüket. 

A Főtaxi Rt. illetékese elmondta, hogy a társaságuknál szerződéssel dolgozó vállalkozások folyamatosan váltják ki a drosztengedélyt, mert enélkül nem kapják a műszaki engedélyt. Így előbb-utóbb minden taxizó vállalkozásnak rendelkeznie kell majd a drosztengedéllyel.

Horváth Pál, a Rádió Taxi vezetője elmondta, hogy náluk 550 taxis dolgozik, akiknek eddig a negyede váltotta ki a drosztengedélyt. Horváth Pál elmondta, hogy a taxisok azért ellenzik a drosztengedélyt, mert nem kapcsolódik hozzá szolgáltatás, nincsenek megteremtve a feltételek, nem épültek ki a szakma igényeinek megfelelő várakozóhelyek. Alkotmányellenesnek, jogellenesnek tartják, hogy a jogszabályalkotók a drosztengedély meglétéhez kötik az taxijárművek műszaki engedélyének megadását.

Lengyel Sándor, a 6×6 Taxi Kft. marketing vezetője elmondta, hogy 630-640 taxissal dolgoznak, többnyire alvállalkozói rendszerben, ezért nincs rálátásuk, kik váltották ki az engedélyt. Mivel a taxi gépjármű éves műszaki vizsgájához kérik a drosztengedélyt is, így egy éven belül minden taxizó járműre be fogják fizetni az drosztengedély árát. Lengyel Sándor elmondta, hogy a fuvarok 90 százalékát telefonos megrendelés alapján végzik. Rámutatott, hogy nincs elegendő droszthely, leginkább a főváros V. kerületében sokkal több kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik