Belföld

121 milliárd forint befektetést hoz a regionális operatív program

Az Európa Terv helyi közösségekért részprogramja regionális operatív programjára (ROP) március 15-ig beérkezett 55 pályázatból 52 nyert el támogatást, ami az önerővel együtt ez csaknem 13 milliárd forint értékű beruházás megkezdését jelenti az év végéig - mondta Nagy Sándor pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.

“A program segítségével – a hazai társfinanszírozással együtt – a következő három évben, mintegy 121 milliárd forint fejlesztés valósulhat meg a magyarországi régiókban, kistérségekben és településeken” – tette hozzá a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) területfejlesztési politikai államtitkára.

Nagy Sándor tájékoztatása szerint Magyarország az elsők között van a most csatlakozott uniós országok között, ahol már nemcsak benyújtottak, de el is bíráltak ilyen pályázatokat. Így a ROP keretében ebben az évben rendelkezésre álló 9 milliárd forintot teljes mértékben ki tudják majd fizetni – tette hozzá.

“A regionális operatív program jó példája annak, hogy a hatékony előkészítést követően igenis minden forráshoz hozzájuthatnak a pályázók” – mutatott rá Nagy Sándor.

Tájékoztatott arról, hogy összesen 224 pályázati anyag érkezett június elejéig az ország egész területéről.

Ezek közül a március 15-ig beérkezett 55 pályázatról döntött gyorsított eljárással a döntés-előkészítő bizottság.

A pályázatokon beadott össz támogatási igény 48 milliárd forint volt, de tekintettel a még időközben beérkezett jó színvonalú pályázatokra várhatóan 60 milliárd forint lesz az az igény, amit a ROP keretében kell biztosítani.

Nagy Sándor elmondta: a legtöbb pályázat az óvodai és az alapfokú oktatási nevelési intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére, illetve a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítása érdekében a négy- és ötszámjegyű utak, bekötőutak építésére érkezett.

Tájékoztatása szerint a legsikeresebb pályázó az észak-alföldi régió volt: 19 sikeres pályázatra összesen 4,8 milliárd forintot kapnak.

“Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2,3 milliárd forinttal, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1,7 milliárd forinttal, Hajdú-Bihar megye pedig 748 millió forinttal részesedik ebből az összegből” – fűzte hozzá a MeH politikai államtitkára. Megjegyezte, a pályázók többsége – előzetes várakozásaiknak megfelelően – a helyi önkormányzatok köréből került ki, de érkezetek eredményes támogatási kérelmek önkormányzati társulások, kistérségi és megyei szervezetek, nonprofit szervezetek és gazdasági társaságok részéről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik