Belföld

121 milliárd forint befektetést hoz a regionális operatív program

Az Európa Terv helyi közösségekért részprogramja regionális operatív programjára (ROP) március 15-ig beérkezett 55 pályázatból 52 nyert el támogatást, ami az önerővel együtt ez csaknem 13 milliárd forint értékű beruházás megkezdését jelenti az év végéig - mondta Nagy Sándor pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.

“A program segítségével – a hazai társfinanszírozással együtt – a következő három évben, mintegy 121 milliárd forint fejlesztés valósulhat meg a magyarországi régiókban, kistérségekben és településeken” – tette hozzá a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) területfejlesztési politikai államtitkára.

Nagy Sándor tájékoztatása szerint Magyarország az elsők között van a most csatlakozott uniós országok között, ahol már nemcsak benyújtottak, de el is bíráltak ilyen pályázatokat. Így a ROP keretében ebben az évben rendelkezésre álló 9 milliárd forintot teljes mértékben ki tudják majd fizetni – tette hozzá.

“A regionális operatív program jó példája annak, hogy a hatékony előkészítést követően igenis minden forráshoz hozzájuthatnak a pályázók” – mutatott rá Nagy Sándor.

Tájékoztatott arról, hogy összesen 224 pályázati anyag érkezett június elejéig az ország egész területéről.

Ezek közül a március 15-ig beérkezett 55 pályázatról döntött gyorsított eljárással a döntés-előkészítő bizottság.

A pályázatokon beadott össz támogatási igény 48 milliárd forint volt, de tekintettel a még időközben beérkezett jó színvonalú pályázatokra várhatóan 60 milliárd forint lesz az az igény, amit a ROP keretében kell biztosítani.

Nagy Sándor elmondta: a legtöbb pályázat az óvodai és az alapfokú oktatási nevelési intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére, illetve a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítása érdekében a négy- és ötszámjegyű utak, bekötőutak építésére érkezett.

Tájékoztatása szerint a legsikeresebb pályázó az észak-alföldi régió volt: 19 sikeres pályázatra összesen 4,8 milliárd forintot kapnak.

“Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2,3 milliárd forinttal, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1,7 milliárd forinttal, Hajdú-Bihar megye pedig 748 millió forinttal részesedik ebből az összegből” – fűzte hozzá a MeH politikai államtitkára. Megjegyezte, a pályázók többsége – előzetes várakozásaiknak megfelelően – a helyi önkormányzatok köréből került ki, de érkezetek eredményes támogatási kérelmek önkormányzati társulások, kistérségi és megyei szervezetek, nonprofit szervezetek és gazdasági társaságok részéről is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.