Belföld

Jukosz – torkára tették a kést?

Mintegy 3,5 milliárd dollárt kell megfizetnie a Jukosznak a 2000-ben keletkezett adóhátraléka miatt. A bírósági ítélet tönkreteheti az amúgy is meggyengült céget. Sokak szerint a Jukosz elleni akciót a politika motiválta.

A Moszkvai Döntőbíróság (Moszarbitrazs) 99 milliárd rubel, azaz 3,6 milliárd dollár megfizetését írta elő visszamenőlegesen a Jukosz (Yukos) olajipari cég számára. A vállalatnak ennyi adóhátralékot kell befizetnie „csak” a 2000. év után. A pert az orosz adóügyi minisztérium indította az olajcég ellen. Az ítélet megfigyelők szerint csődbe viheti a Jukoszt, amelynek korábbi vezérigazgatóját, Mihail Hodorkovszkijt tavaly októberben tartóztatták le. A Jukosz a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint egy e-mail-körlevélben bejelentette, hogy nagy valószínűséggel csődeljárást kezdeményez maga ellen, ha ki kell fizetnie a most megítélt 99 milliárd dollárt, minthogy a kormányzat a cég vagyontárgyainak nagy részét befagyasztotta, a tőkeemelésre pedig ilyen zaklatott helyzetben nincs sok esély.


Jukosz – torkára tették a kést? 1

Börtönben várakozva…

Hodorkovszkij azóta is börtönben várja a csalás és adócsalás miatt ellene készülő per kezdetét. Az olajmágnás támogatói szerint a Jukosz elleni akciót a politika motiválta. A Jukosz és a Szibnyeft tervezett fúziója gyorsíthatta meg a Hodorkovszkij-ellenes fellépést, mivel a két olajcég egyesülése hatalmas gazdasági potenciált adott volna a közös vállalat vezetésének kezébe, s így Hodorkovszkijéba is – írja a BBC az ügy kapcsán.

A Jukosz problémái 2003 júliusában kezdődtek, Platon Lebegyev letartóztatásával. Ő volt a cég második embere, Hodorkovszkij után. Három hónappal később már maga a vezérigazgató következett: egy távoli szibériai repülőtéren vették őrizetbe októberben Hodorkovszkijt.

Azóta Hodorkovszkij részvényeit, amelyekkel az olajcéget ellenőrizte a Menatep csoport közbeiktatásával, befagyasztották az orosz állami hatóságok. A Menatep nem egyedül Hodorkovszkijé, üzlettársai egy része máris elhagyta Oroszországot. Miközben a Jukosz új menedzsereket talált a letartóztatottak helyére, a céget további támadások érik.






Londoni tüntetés

A Lenta.ru orosz internetes újság arról számolt be, hogy Borisz Berezovszkij, az Oroszországból már korábban elmenekült mágnás demonstrációt szervezett Londonban, az orosz konzulátus előtt. Száz Mercedesszel vonultak fel hívei a diplomáciai képviselet előtt, és az autókon Hodorkovszkijt támogató plakátok, illetve jelszavak voltak olvashatók. Berezovszkij az Eho Moszkvi orosz rádióadónak nyilatkozva azt mondta, hogy ezzel a londoni demonstrációval akarták megmutatni az „orosz tőke erejét” a moszkvai hatóságoknak.

Fenyegetés volt Putyin számára?

A BBC szerint ellenzékieket idéz, akik úgy vélik, a nemrég 70 százalékos többséggel újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnök számára fenyegetést jelentett Hodorkovszkij, ezért büntették meg őt az orosz hatóságok. Egyes teóriák szerint ugyanis Hodorkovszkij megsértette azt az egyezséget, amelyet a kilencvenes években kötöttek az úgynevezett „oligarchák”, gazdag üzletemberek a politikai elittel. Hodorkovszkij ugyanis a hírek szerint ígérete ellenére sem akart kimaradni a politikából, miután az előző évtized zavaros privatizációs ügyletei révén jelentősen megnövelte vagyonát.

A BBC szerint a brit Chelsea futballklubot birtokló másik orosz olajmágnás, Roman Abramovics szintén vizsgálatoknak, így például adóellenőrzéseknek néz elébe. (Más hírek szerint már folynak is ellene az eljárások.) Abramovicsnak egyébként politikai funkciója is van: ő Csukcsföld kormányzója, s egyébként a Jukosszal egyesülni akart Szibnyeft mögött is ő áll.

A Jukosz közleménye

„A bírósági döntés, valamint az Adóügyi Minisztérium 2004. április 14-ei határozatának meghozatala során az eljárási normák számos esetben sérültek, mindkét rendelkezés megalapozatlan és elfogult” – írja a Jukosz a május 26-ai bírósági döntésről, amely szerint 99 milliárd rubelt kellene megfizetnie a cégnek. A Jukosz szerint a határozat egyelőre nem lépett hatályba, és a társaság kétségtelenül fellebbezni fog a bírósági határozat ellen, mivel biztos abban, hogy az adókat mindig jóhiszeműen és az Orosz Föderáció hatályos jogrendjével összhangban fizette.

A társaság úgy véli, hogy ez a döntés, mellyel a Jukoszt harmadik fél adókötelezettségeiért tették felelőssé, olyan jogi precedenst teremt, amely különös veszélyt jelent az orosz gazdaság egészére nézve. A Jukosz véleménye szerint a döntőbíróság határozata és az Adóügyi Minisztérium lábbal tiporja a jogi normákat. Bírságot rónak ki olyan jogszabálysértésért, amelyet el sem követtek. Nem más a céljuk, mint Oroszország egyik legnagyobb és legsikeresebb cégének tönkretétele, és ez egyértelműen bizonyítja, hogy az úgynevezett „Jukosz-ügy” politikai indíttatású, amit az Európai Tanács Közgyűlésének hivatalos képviselői is elismertek. A munkavállalók, részvényesek, partnerek és ügyfelek iránti felelősségének teljes tudatában a Jukosz mindent elkövet annak érdekében, hogy eleget tegyen minden kötelezettségének – zárul a cég közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik