Belföld

Nem hívják haza Irakból a magyar katonákat

A Fidesz az iraki bevetés kapcsán már nem beszél a magyar katonák azonnali visszahívásáról, de megkötné Medgyessy Péter kezét az amerikai elnökkel folytatott tárgyalásokon.

Nem vonják ki azonnal a magyar csapatokat Irakból – ez derült ki a parlament külügyi bizottságának keddi ülésén. Az MDF-es Herényi Károly indítványának napirendre vételét ugyanis nem támogatta a szakbizottság. A Fidesz ugyanis tartózkodott a szavazáskor, a szocialisták pedig Herényi ellen voksoltak.

 Rakétapajzs Magyarországon?

Amerikai rakátaelhárító rendszert telpíthetnek Magyarországra, hogy kellő védelemmel rendelkezzünk a “Gonosz tengelyének” esetleges támadása esetén – számol be a Népszabadság. Amerikai gyártmányú Patriot PAC-3-as rakétaütegeket vagy (ami kevésbé valószínű) befogó tűzvezető radarállomásokat állíthatnak fel Magyarországon, hogy elfogják a “Gonosz Tengelyéhez” sorolt államokból esetleg felbocsátott támadó rakétákat. A Jane’s Defence Weekly amerikai magazin legfrissebb száma szerint Washington szövetségeseivel, korlátozott mértékben még Oroszországgal is tárgyal arról, telepítsenek-e rakétaelhárító rendszereket a területükre, védekezésül egy esetleg Iránból vagy Észak-Koreából kilőtt rakéta ellen. A Népszabadság értesülései megerősítik a hírt. Ezek szerint az amerikaiak negyedéves rendszerességgel, egyelőre szakértői szinten Magyarországon is folytatnak megbeszéléseket a Külügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal képviselőivel a rendszer egyes elemeinek elhelyezéséről.

Herényi javaslata

Herényi javaslata szerint a parlament felkérte volna a kormányt, hogy a további iraki jelenlét feltételeként ragaszkodjon az ENSZ fokozottabb szerepvállalásához. Az MDF-es képviselő azt is indítványozta, hogy ha június 30. után Irakban nem az ENSZ kizárólagos hatáskörébe kerül a békefenntartó erők irányítása, akkor azonnal hatállyal rendeljék haza a magyar katonai kontingenst.

Estére végül négypárti egyeztetés felé hajlottak a politikusok – a korábbi hangzatos visszahívási követelések mintha csillapodtak volna kedden. A négypárti egyeztetést az SZDSZ és a Fidesz is kezdeményezte. Kovács László, az MSZP elnöke, külügyminiszter viszont azt hangsúlyozta, hogy a szocialisták elítélik az iraki hadifoglyok kínzását, de „a kivonulás erre nem válasz”.

Népszerűtlen az iraki misszió

Az SZDSZ szerint maradniuk kell a katonáknak, mert a kivonulás engedmény lenne a terrorizmusnak, a következmény pedig a teljes káosz lenne a szabad demokraták szerint. A Gallup felmérése szerint ugyanakkor a magyarok 77 százaléka inkább helyeselné, és csak 15 százalék ellenezné az Irakban szolgáló magyar katonák hazahozását – írja az Origo.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Népszabadság szerint kijelentette: a Fidesz azt javasolja Medgyessy Péter miniszterelnöknek, hogy kötött mandátummal tárgyaljon George W. Bush amerikai elnökkel, és azt az álláspontot képviselje: az iraki magyar kontingens ez év végéig szóló mandátumát semmiképpen sem hosszabbítják meg.

Orbán: minél hamarabb, annál jobb

Orbán Viktor szerint minél hamarabb jönnek haza a magyar katonák, annál jobb, mert ott az eseményeket befolyásolni nem tudjuk. Kovács László szerint viszont a nemzetközi erők kivonulásával az erőszak venné át az uralmat Irakban.

Hogy az erőszak már most átvette az uralmat Irakban, arra szörnyű példát is szolgáltatott egy állítólag az al-Kaidához kapcsolódó csoport: egy iszlám website-on nyilvánossá tettek egy videofelvételt, amelyen egy megkötözött amerikai fejét vágják le a terroristák. Állítólag Oszama bin Laden iraki „helytartója”, Abu Muszab al-Szarkawi vállalta magára a brutális cselekmény elkövetését – legalábbis a Spiegel Online szerint.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik