Belföld

Draskovics brüsszeli biztosokkal tárgyalt

admin
admin

2004. 02. 12. 17:26

Magyarországon véget ért a gazdasági növekedés lassulásának két-három éves időszaka, a gazdaság erős, és lendületesen fejlődik - állapította meg Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott az Európai Bizottság több tagjával.

Hozzátette, hogy mind a belső, mind a külső mérlegekben “vannak bizonyos deficitproblémáink, a fizetési mérlegünk helyzete némileg törékeny”. A kormány ezért döntött úgy, hogy irányt vált, és ezeknek az egyensúlytalanságoknak a kezelésére összpontosítja erőfeszítéseit.

A gazdaság teljesítőképességének javulása különösen a múlt év második felétől érzékelhető; az ipari termelés, a beruházások és az export egyaránt javuló eredményeket mutat – állapította meg Draskovics Tibor, aki hétfőn foglalja el új tisztségét.

A kijelölt miniszter Pedro Solbes pénzügyi, Frits Bolkestein belső piaci, Michaele Schreyer költségvetési és Mario Monti versenypolitikai biztossal találkozott.

A megbeszélések után közölte, hogy a kormány várhatóan március végén vagy április elején fogja meghatározni új álláspontját az euróövezethez történő csatlakozás kívánatos időpontjáról.

Az euróövezeti tagság egyik feltételével, a valutauniós árfolyammechanizmusban (ERM-II) kötelezően eltöltendő időszakkal kapcsolatban megállapította, hogy ez egy fokkal egyszerűbb probléma, mert a magyar árfolyammechanizmus nagyon hasonló – gyakorlatilag azonos – az ERM-II rendszerével.

“Az ERM-II-be történő belépésre irányuló törekvéseinket természetesen befolyásolni fogja a valutauniós csatlakozásra választandó céldátum”, de ettől függetlenül a belépéssel kapcsolatos technikai megbeszélések már megkezdődtek – tette hozzá.

Az ERM-II-csatlakozáshoz kívánatos forintárfolyamot “időben” meg fogják határozni, és az uniós illetékesekkel is meg fogják vitatni – mondta, további részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Megjegyezte, hogy egyes véleményekkel ellentétben a magyar forint stabil valuta, árfolyama sokkal szűkebb sávban ingadozik, mint az euróövezeten kívüli valuták többségéé, nem beszélve az euró-dollár árfolyam hullámzásairól.

Az ERM-II-höz történő csatlakozás ügye a Solbesszel folytatott megbeszélésen is szóba került, s a kijelölt miniszter nem érzékelte, hogy e tekintetben az unió bármilyen külön ismérveket kívánna megszabni az új tagállamoknak.

Az MTI kérdésére válaszolva megállapította, hogy a mechanizmuson belüli árfolyamingadozások megengedett mértékét illetően Magyarország a hivatalosan érvényes szabályt tartja irányadónak. Eszerint a tagvaluták árfolyama plusz-mínusz 15 százalékos sávban mozoghat a középárfolyamhoz képest.

Ezzel együtt a gazdaságpolitikai szándék – mind az unió, mind az ERM-II-höz csatlakozó országok részéről – az árfolyamingadozások mérséklésére és az ingadozási sáv minél nagyobb mértékű szűkítésére irányul. E törekvésnek azonban nem egy előre meghatározott mértéken kell alapulnia, mert az spekulációkhoz vezetne – tette hozzá Draskovics Tibor.

Az Európai Bizottság a bővítés után az alapszerződés szabályainak megfelelően Magyarország ellen is meg fogja indítani a túl nagy államháztartási hiány miatti eljárást. A kijelölt miniszter ezzel kapcsolatban megállapította, hogy ennek gyakorlati következménye mindenekelőtt az lesz, amit a kormánynak egyébként is meg kellene tennie: tervet kell kidolgozni a deficit gazdaságilag elfogadható mértékre történő csökkentésére.

Magyarország májusban fogja az Európai Bizottság elé terjeszteni konvergenciaprogramját, s ebben jelezni fogja, milyen úton kíván haladni a követelmények teljesítése felé. Az erről júliusban esedékes vita azonban nem lesz könnyű – mondta Draskovics Tibor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.